Protester räddar troligtvis inte DR-orkester

Trots de kraftiga protesterna kommer sannolikt Danmarks Radio lägga ner sin underhållningsorkester, men behålla en del av musikerna.

Enligt de kompromissförslag som kulturminister Marianne Jelved (Radikale Venstre) lagt fram idag ska orkestern läggas ner, men Danmarks Radios symfoniorkester ska tillskjutas mer pengar och utföra en del av de uppgifter underhållningsorkestern haft, uppger flera danska medier. Det handlar om sex miljoner som omfördelas och innebär att radiobolaget kan forma en kammarorkester som kan utföra uppgifterna.

Kompromissförslaget har pressats fram efter att det samlats en majoritet i folketinget mot nedläggningen.

Det är kulturministern som tecknar sändningstillstånd med Danmarks Radio, men flera partier har hotat med att lyfta frågan till folketinget om inte kulturministern ser till att underhållningsorkestern ingår i avtalet.

De andra partierna har ännu inte svarat på kulturministerns förslag, som i sin tur enligt uppgift har konstruerats av Danmarks Radio själv.

Ett nytt möte mellan partierna kommer hållas i nästa vecka.

Enligt de ursprungliga planerna skulle den 75 år gamla underhållningsorkestern läggas ner från nästa år.

David Richter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".