Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén/TT Bilden är en reproduktion
Dawit Isaak har suttit fängslad i 13 år. Foto: Kalle Ahlsén/TT Bilden är en reproduktion
Dawit Isaak

Fallet Dawit Isaak till RÅ

Idag skickades en begäran om överprövning till Riksåklagare i fallet Dawit Isaak, som i över 13 år varit fängslad i Eritrea.

Överklagan är inskickad av samma jurister som i juni anmälde Eritreas president, försvarsminister, utrikesminister, justitieminister samt ytterligare en person i Eritreas ledning för - brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande samt tortyr.

Tillsammans med överklagan till RÅ finns också ett brev från Robert F. Kennedy Center för rättvisa och mänskliga rättigheter, undertecknat av dess ordförande Kerry Kennedy. 
Hon vädjar till riksåklagare att driva fallet Dawit Isaak vidare i Sverige av moraliska själ men också för den globala rättvisan i världen.
– Dawit Isaak är förkroppsligandet av civilkurage och betalar ett högt pris för att tala om sanning för makten i Eritrea.
Brevet från Robert F. Kennedy Center avslutas med att man står redo och är villiga att stödja riksåklagaren i sin strävan efter rättvisa i Eritrea.

Begäran om överprövning gäller Kammaråklagaren Marie Lind Thomsen och överåklagaren Thomas Häggströms beslut att efter 11dagars utredning lägga ner förundersökningen i ärendet.

Ett nedläggningsteslut togs trots att förutsättningarna för en svensk förundersökning var uppfyllda, men man avstod från att utreda brotten med motiveringen att anklagelserna är svåra att utreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".