Jeff Koons med sin "Balloon dog". Foto: Maja Suslin/TT Nyhetsbyrån
Jeff Koons med sin "Balloon dog". Foto: Maja Suslin/TT

Jeff Koons intar Paris med rekordstor utställning

Jeff Koons-krönika av Cecilia Blomberg
2:18 min

Jeff Koons-febern har nu höjts ytterligare några grader i och med hans stora retrospektiv på Centre Pompidou i Paris. Det är den största utställning som gjorts med konstnären i Europa, som tidigare visats på Whitney Museum i New York. Nu slås dörrarna upp för allmänheten.

Haussen kring Jeff Koons späs sen på ytterligare i januari då han också intar Louvren med flera av sina mest kända verk. Fransk media vältrar sig i Koonsanalyser och intervjuer med konstnären. Det har fått vår konstkritiker Cecilia Blomberg att fundera över vårt behov av framgångssagor att spegla oss i.

Berättelsen om Jeff Koons har allt det som så många älskar att frossa i. Sex, pengar och framgång. Dessutom gör han ju konst som man ser vad den föreställer. Som en förstorad kopia av en barnsligt blank ballonghund.

58.4 miljoner dollar klubbades hans orangea ballonghund för häromåret på Christies. Det högsta belopp som betalats för ett verk av en nu levande konstnär. En röd version av samma motiv kan man just nu se på Moderna Museet i Stockholm.

När man läser om Jeff Koons finns det just en barnslig glädje över att skriva om de oerhörda värdeökningar som uppstår varje gång hans konstverk byter ägare. Hur nollorna magiskt multipliceras till att mer obegripliga belopp. Hur samlarna också de tillhör världens rikaste och mäktigaste.

Men Jeff Koons själv verkar numera lika besatt av normalitet som av framgång. Eller snarare av att vårda bilden av sig själv som en av dem som lyckats få ihop den amerikanska drömmen. Ateljén drivs med hundratalet anställda. Många är utbildade ingenjörer och tekniska experter. Allt för att nå det där perfekta, exakta resultatet han eftersträvar.

Och på helgerna hemma i USA tar han frun och de sex barnen med sig ut på landet. Till den gård hans farfar en gång ägde. Så långt från skandalåren med porrstjärnan Ciccolina då hon och Jeff Koons inte bara gjorde konst ihop utan också poserade nakna, till och med i svensk tv. Den tiden pratar han helst inte om längre.

I en intervju med Le Monde häromveckan säger Jeff Koons att han vill förmedla optimism med sina verk. Känslan av livsglädje och delaktighet i världen. Det verkar gå hem. När han ställde ut på slottet i Versailles för några år sedan sågs utställningen av mer än en miljon besökare.

De rika ägarna fortsätter att låna ut de konstverk inga statliga museer längre har råd att själva köpa in till sina samlingar. Människor strömmar till utställningarna för att ta del av konstikonens verk. Vilket leder till ytterligare framtida värdeökningar, kan man tänka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".