Julian Talamantez Brolaski. Foto: Charles L Sjölander
Julian Talamantez Brolaski. Foto: Charles L Sjölander

Poesi bryter upp könsidentiteter

"Jag tänker på språket som ett material som jag bygger min dikt av"
3:21 min

Tidskriften 10-tal arrangerar för 18:e året Stockholms internationella poesifestival. Ett av huvudtemana under festivalen är Ukraina, där den rådande situationen i landet står i fokus. Men också andra poeter, författare och konstnärer deltar i festivalen. En av dem är den New York-baserade poeten och musikern Julian Talamantez Brolaski. Brolaski leker med språket i sin poesi för att förmedla idéer kring sexualitet, politik och estetisk och låter flera språk och språksystem blandas, nästan som i måleri.

– Målaren fångar inte alltid världen precis som den ser ut, utan filtrerar intrycken, och det är så det är för mig med språket, berättar Julian Talamantez Brolaski.

– Jag tänker på det som ett material som jag bygger min dikt av, och kan presentera språkets delar på vilket sätt jag vill. Och på så sätt styra läsningen, säger hen, och i sina dikter använder Julian språket bland annat för att bryta upp könsidentiteter, till exempel genom användandet av könsneutrala pronomen, med vissa ord från engelskan, andra från tyskan, och några helt påhittade.

Julian anävnder pronomen som "xir" och "xe", eller med den mer tyska stavningen "sie" i sina dikter och om sig själv, men säger att orden inte används i någon större utsträckning i USA, utanför queersammanhang.

Vi kommer in på svenskans könsneutrala "hen", och Julian tror att språket till stor del formar hur vi tänker, men att man som poet har möjligheten att manipulera språket på ett sätt som sällan är tillåtet i andra sammanhang, vilket kan vara obekvämt för människor, men också påverka på ett politiskt plan.

– När man konfronteras med poesi som använder språket på ett märkligt sätt som får läsaren att känna att det är något konstigt som pågår, så kan det kännas väldigt obekvämt, säger Julian Talamantez Brolaski.

Julian är också sångare i country-bandet "Juan and the pines". Country, en genre som inte sällan kallas konservativ och homofob och Julian säger att hen nog inte använt några könsneutrala pronomen i sin musik.

– Det viktigaste, precis som med poesin, är att inte med ord begränsa lyssnarens fantasi genom att till exempel berätta om personen i texten till exempel är man eller kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".