Kommentar: "Streamingen är en djungel"

"Film- och tv-branschen är en skenande karusell"
2:15 min

Som Kulturnytt har rapporterat väljer allt fler svenskar bort att köpa eller hyra film på dvd. Istället växer streamingen, men pengarna följer inte med. Igår höll Göteborgs filmfestival ett seminarium i Göteborg om framtiden i film och tv, med en rad experter från branschen, och Kulturnytts Emma Engström var där.

Vad vet branschen om vad som händer om låt säga fem år?

Jag skulle sammanfatta läget med ordet förvirring. Inte för att branschen inte försöker ta reda på vad som gäller nu och framöver, utan för att det går så fort att film- och tv-marknaden är som en skenande karusell.

Men det som kom fram igår är att man tror på:

  • Att det kommer bättre, billigare och mer överskådliga filmtjänster.
  • Att tv- och film framöver smälter ihop än mer än tidigare.
  • Att vi kommer att få vänta kortare innan nya filmer når våra vardagsrum. Bland annat diskuterar man nu hur man ska kunna tjäna pengar på att antingen slopa bio helt för vissa filmer, eller att låta folk streama en bioaktuellfilm för en dyrare peng.
  • Att de internationella streamingtjänsterna kommer att vilja göra nordisk tv och film.

Du liknade det hela vid en karusell? Hur då?

Ja, det enda som står stabilt idag - karusellens nav - är enorma filmserier, som just Apornas planet eller Harry Potter, med ekonomier som ett mindre lands BNP. Det är filmer som alla redan känner till, som gör att branschen inte behöver göra lika stor marknadsföring som om berättelsen var helt ny.

Och de gynnar till exempel våra egna svenska filmer genom att en del av biobiljetten går in i vår egen filmproduktion.

Men frågan är vad som händer på sikt, för vi skriker ju samtidigt efter nya ideer, spännande karaktärer, vilket är en del av förklaringen till att vi hellre väljer prenumenerade streamingtjänster som Netflix och HBO och deras tv-serier.

Hur drabbar det här filmkonsumenterna?

Om branschen är förvirrad är det inget emot vad vi som vill titta på film är. Det finns fler frågor än svar här: Hur många tjänster orkar ett hushåll ha? Var hittar jag filmen jag söker? Varför finns det inga nya filmer i min prenumererade tjänst? Hur kommer det sig att det jag vill se och betalar för finns ena dagen och är borta nästa? Streamingen är en djungel av avtal, som gör det både användarvänligt och oöverblickbart.

Men jag hörde något positivt i allt detta. Tydligen är det på väg tjänster som ska hjälpa oss att hitta just de filmer och serier vi vill se, oavsett plattform.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".