Jake Gyllenhaal i filmen "Nightcrawler". Foto: AP/Open Road Films/TT
Jake Gyllenhaal i filmen "Nightcrawler". Foto: AP/Open Road Films/TT

"Nightcrawler" av Dan Gilroy

Gunnar Bolin om bioaktuella "Nightcrawler"
2:40 min

Regissören Dan Gilroy är mest känd som manusförfattare till filmer som "The Bourne Legacy", men nu debuterar han som regissör med thrillern "Nightcrawler" där han också skrivit manus. Tillsammans med den Oscarsbelönade fotografen Robert Elswit har han skapat en film som gjort succé i USA, inte minst tack vare huvudrollsinnehavaren Jake Gyllenhaal.

Det är nåt med ögonen, så kommer jag på det - Jake Gyllenhaal måste ha förberett sig för sin roll genom att studera nattlevande däggdjur. Hans registrerande blick påminner om en sån där storögd, långsam liten nattaktiv apa som klänger på en gren i djungeln.

Lou Bloom heter Gyllenhaals rollfigur, vi möter honom, först som en småtjuv med ett förvånansvärt vänligt yttre och korrekt språk. Lou har förläst sig på managmentsajter, han kan allt företagsmumbojumbo som tänkas kan, men han får inte riktigt ihop sitt liv.

Det där med empati är inte hans bästa sida.

En kväll stöter Lou ihop med en av Los Angeles alla andra nattugglor, en man vars jobb går ut på att vara först på brottsplatser för att filma de smaskigaste bilderna som sen säljs till tv.

Det visar sig att Lou är skapt för detta, med sin lätta empatistörning kan han drar han när han är ensam på platsen dra omkring liket efter en bilolycka så att det ska ligga perfekt i bild och ett aldrig så stadigt pulserande blod från en nyss avskuren hals kan störa honom i hans metodiska dokumenterande, och inne på nyhetsredaktionen känner han att han kommit rätt i livet  äntligen

Lou kan vara ganska säker på att nyhetschefen Nina perfekt spelad av Rene Russo kommer att gilla vad hon snart får se, och Nina glädjs för hon är plågad av vikande tittarsiffror och ett anställningskontrakt som snart ska snart skrivas om.

"Ge mig berättelser om rika vita som mördas eller skadas av minoriteter det säljer bäst", lär hon Lou.

Fotografen Robert Elswits sugande bilder av ett LA där det råder ständig natt med neon och blinkande blåljus ger Nightcrawler en märklig blandning av skönhet och oro, och manuset tillsammans med Gyllenhaals säreget intensiva spel ger den en spänning, komplexitet och ett djup som räcker ett bra tag efter det att studiolamporna släckts i drömfabrikens så kallade nyhetsstudior.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".