Annika Nyberg Frankenhauser på EBU. Foto: Pressbild
1 av 2
Annika Nyberg Frankenhaeuser på EBU. Foto: Pressbild
Arenan Crystall Hall i Baku huserade Eurovision Song Contest 2012. Foto: Jessica Gow/TT
2 av 2
Arenan Crystall Hall i Baku huserade Eurovision Song Contest 2012. Foto: Jessica Gow/TT

Azerbajdzjan kvar i Eurovision Song Contest

Azerbajdzjan får fortsätta vara med i Eurovision Song Contest
1:45 min

Två år efter att ESC-finalen anordnades i Azerbajdzjan rapporterar flera människorättsorganisationer om en försämrad situation i Azerbajdzjan för journalister och kulturarbetare. Civil Rights defenders är en av många organisationer som vittnar om inskränkningar i yttrandefriheten. Nu svarar EBU som ansvarar för tävlingen.

Annika Nyberg Frankenhaeuser är mediedirektör på EBU, medieorganisationen som ordnar tävlingen, och som låter Azerbadjan vara med som deltagare i tävlingen trots att landet brister i demokrati och yttrandefrihet.

Hon säger att det inte länder, utan mediebolag, som blir medlemmar EBU och måste leva upp till public service-kraven.

– Nej, man kollar bolaget och grundfilosofin är den att Public Service Media existerar för att stödja demokratin i ett land och stödja demokratiprocessen och verka för att yttrandefriheten ska fungera, säger Annika Nyberg Frankenhaeuser.

Inom EBU, European Broadcasting Union, har nationella cirka 75 radio- och tv-företag juridiskt, tekniskt och programmässigt samarbete. Däribland Eurovision Song Contest.

Vi har tidigare berättat i Kulturnytt att sedan 2012 då den finalen hölls i Baku, Azerbajdzjans huvudstad, har många olika källor rapporterat om att brott mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet ökar i landet.

Annika Nyberg Frankenhaeuser anser att EBU gör vad dom kan för sina medlemsföretag.

– Vi har inte lämnat Azerbajdzjan eller vår medlem i landet. Iktimaj som organiserade ESC finns fortfarande kvar. En stor del av personalen har bytts ut som vi lärde känna då men vi har fortfarande kontakt och vi jobbar med vårt medlemsbolag och dess ledning som tidigare. Vi är väl medvetna om att det finns länder där vi har bolag där det här inte fungerar. Men det finns också en tanke i den här unionen om att  det är bättre att de här bolagen är en del av oss och att vi kan fortsätta och jobba tillsammans med dom än att vi bara skuffar ut dom.

EBU har en viktig roll i många länder, framförallt i länder där demokratin sviktar.

– Vi är inte en organisation för mänskliga rättigheter, vi är en organisation som kan det här med yttrandefrihet och journalistik, och det är på den punkten som vi kan göra någonting. Och vi kan hjälpa de länder som vill bygga upp ett fugerande public service-mediebolag, säger Annika Nyberg Frankenhaeuser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".