Shakepeare-utgåva är från 1623. Foto: Michel Spingler/TT
Shakepeare-utgåva är från 1623. Foto: Michel Spingler/TT

400-årig Shakespeare-utgåva hittad

Ett exemplar av dramatikern William Shakespeares första pjässamling från 1623 har hittats i ett bibliotek i hamnstad i norra Frankrike.

Boken som samlar 36 av Shakespeares pjäser är en av världens mest åtråvärda och värdefulla. Exemplaret hittades när bibliotekarien Rémy Cordonnier dammade av gamla böcker inför en utställning om engelsk litteratur.

Äktheten på boken, som publicerades sju år efter författarens död, bekräftas av Shakespeare-experten Eric Rasmussen. Han sade att det var omedelbart tydligt att det handlade om ett genuint exemplar när han såg vattenmärkena, pappret som använts och att de fel som tagits bort i senare versioner fanns kvar.

Rasmussen har skrivit en bok om sin jakt på de tidigare 232 kända kopiorna av boken och han säger att detta — alltså nummer 233 — är det första exemplaret som hittats på över ett decennium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".