Tonsättare kräver ordförandens avgång

"Medlemmarna är i beroendeställning"
2:27 min

Att den ifrågasatta årliga julmiddagen ställs in är en del av flera stora problem i föreningen och styrelsen, menar medlemmar.

Förra veckan kunde Kulturnytt rapportera att Föreningen svenska tonsättares (FST) årliga julmiddag ställs in. Middagen var en tradition som brukade samla och strategiskt placera ut medlemmar och inflytelserika personer från bland annat musik- och mediebranschen.

Efter att en misstanke väckts om mutor i samband med middagen, inledde Riksenheten mot korruption en förundersökning för ett par veckor sedan. Det var den händelsen som fick FST:s ordförande Martin Q Larsson att ställa in årets festligheter.

"Vi vill inte försätta våra medlemmar eller våra gäster i en obekväm situation där det inte är tydligt hur det fungerar och eftersom det finns en utredning om korruption", sa Martin Q Larsson till Kulturnytt.

Tonsättaren Fredrik Hagstedt, är en av dem som tycker att ordföranden har skadat föreningen.

– Läget är så allvarligt nu så det räcker inte med hålla kritiken internt, när det inte har hjälpt.

Kritiken som tolv av medlemmarna nu går ut med, handlar om ett mer omfattande missnöje med hur ordförande har skött sitt uppdrag.

– Det är missbruk av förtroendeuppdrag, brist på ekonomisk planering, bristande kommunikationsförmåga och otillräckligt eller missriktat strategiskt arbete, fortsätter Fredrik Hagstedt.

Nätverket kräver att Martin Q Larsson och förste och andre vice ordförande avgår. Det räcker inte med att ställa in julmiddagen.

– Att ställa in middagen tar ju inte bort det faktum att han har uttalat sig om att det här ät till för att påverka. Och det är ju något vi medlemmar har fått höra på årsmöten under flera års tid, säger Fredrik Hagstedt.

Att det är påverka man vill göra genom de här festerna menar du?

-- Ja frågan har kommit varför vi lägger så mycket pengar. Nu senaste var det sju procent av budgeten i slutändan.

När Kulturnytt ringer upp Martin Q Larsson säger han så här:

– Jag tycker att det är hemskt tråkigt att det finns en liten grupp medlemmar, och märk väl här att det är tolv av dom nitton som skrivit under som är FST-medlemmar, att denna grupp känner sig tvingade att rikta anklagelser mot oss i styrelsen via en faceboogrupp och media, säger Martin Q Larsson.

– Det är alltså ingen som kontaktat styrelsen eller mig personligen och framfört de här tankarna.

Och på frågan varför styrelsen har fått sitta kvar, trots att det funnits kritiska röster under en längre tid svarar Fredrik Hagstedt:

-- Många är rädda att säga vad de tycker för att man är i beroendeställning till de som styr i föreningen. Det är stipendier och resebidrag och andra förmåner. Det är svårt att säga om man riskerar att inte får det om man är jobbig, men bara rädslan för det tror jag styr.

Och det är styrelsen som avgör vem som ska få stipendier?

-- Ja, det är tillsatt en grupp som bestämmer vem som ska få stipendier och ordföranden är med där.

Missa inte Kalibers granskning av vart svenska upphovsrättspengar tar vägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".