Sverrir Gudnasson i filmen "Flugparken". Foto: Triart Film
1 av 2
Sverrir Gudnasson i filmen "Flugparken". Foto: Triart Film
Sverrir Gudnasson i filmen "Flugparken". Foto: Triart Film
2 av 2
Sverrir Gudnasson i filmen "Flugparken". Foto: Triart Film

"Flugparken" av Jens Östberg

Jenny Teleman om "Flugparken"
2:55 min

Den svenska filmen "Flugparken" är skriven och regisserad av Jens Östberg. Sverrir Gudnason spelar huvudrollen. Jenny Teleman recenserar i Kulturnytts studio.

Vad tycker du om vädret? Lite mörkt?

– Ja, jo lite mörkt kanske. Man kan känna sig lite rasslig nerverna och instängd och borttappad, men det är ingenting mot vädret i denna film. Som en råkall, kolsvart ostkupa över hela världen ligger det norrnordliga vintersvärtan och därunder kravlar några små människofjun runt och sparkar varandra lite utanför macken, går till dagis med barnen, kör runt i bilen och tar sin tillflykt till hockeyhallen som framstår som ett ljustempel.

– Jag har tillbringat väldigt lite tid i hockeyhallar, men här är det första gången jag förstår hur vilsamt det måste vara att komma in i de där snövita jätteboxarna och nöta varv efter varv efter varv, säger Jenny Teleman.

Vad händer i filmen, då?

– Kristian som hoppat av hockeyn och nu är dagisfröken försöker vara och är en god man. Säger till folk att koppla hunden, är fin mot barnen, kör hem sin fulla vän Alex... Men en sorts olycka sker i vinterskogen. Den blir en hemlighet. Och vartefter blir Kristians godhet allt mer desperat, allt mer uppskruvad, och krypande påträngande, aggressiv och ömsint på en gång.

– Samtidigt som man tror på honom som en en mjuk varm längtande människa, blir han i den här miljön, denna mörka hockeyhåla ritad med så här kalla breda svarta machostreck som regissören så blir Kristian en värdelös trasa – ett psyko att kasta bort bara. Eller en sorts planta bara, som Alex säger.

Hör hela recensionen av "Flugparken" i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".