PD James. Foto: AP Photo/Henny Ray Abrams/File
PD James. Foto: AP Photo/Henny Ray Abrams/File

Författaren PD James död

Louise Epstein om PD James författarskap
2:17 min

Den brittiska deckarförfattaren PD James har avlidit, 94 år gammal, uppger BBC. Hon är mest känd för böckerna om kommissarie Adam Dalgliesh, som filmatiserats och visats i svensk tv.

Phyllis Dorothy White James beskrivs med fog som "drottningen av den brittiska deckarlitteraturen". Trots att hon inte debuterade förrän vid 42 års ålder hann hon sätta ett tydligt avtryck inom genren.

PD James föddes i Oxford, slutade skolan redan som 16-åring och utbildade sig under andra världskriget till sköterska för Röda Korset. Där fick hon bland mycket annat lära sig hur man gav intravenös näring till patienter. I boken "Döden går ronden" skulle hon senare använda sig av just
den metoden för att förgifta ett offer.

Hennes make Connor White blev svårt traumatiserad under andra världskriget och återhämtade sig aldrig psykiskt. Därför fick PD James dra ett tungt ekonomiskt lass. Hon har själv berättat om hur hon på 50-talet gick upp extremt tidigt på morgnarna för att hinna med att skriva, innan resten av familjen vaknat och det var dags att gå till jobbet.

Erfarenheterna från arbetet på statliga hälsovårdsmyndigheten och den polisiära avdelningen på Inrikesdepartementet använde hon självklart i sina böcker.

Som kuriosa kan nämnas att hon hämtade namnet Dalgliesh från sin favoritlärare i skolan i Cambridge. Det blev sammanlagt 14 böcker om honom mellan 1962 och 2008.

Vid 77 års ålder bestämde sig PD James för att skriva sina memoarer. I "Dags att bruka allvar" berättade hon om sitt liv från barndomens 20-tal i Cambridge till tiden som adlad författare, 1991 gav den konservativa regeringen henne titeln baronessan James of Holland Park.

PD James dog "stilla i sitt hem i Oxford" på torsdagsmorgonen, uppger hennes agent för BBC.

Sara Ullberg/TT
sara.ullberg@tt.se

Fotnot: Med start den 6 december sänder SVT en brittisk miniserie baserad på PD James roman När döden kom till Pemberly. Romanen är en fristående fortsättning på Jane Austens Stolthet och fördom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".