Jocke Åhlund och hans Les Big Byrd. Foto: TT/Dennis Wernersson
1 av 2
Jocke Åhlund och hans Les Big Byrd. Foto: TT/Dennis Wernersson
Les Big Byrd tillspexade lagom för scenen. Foto: Pressbild
2 av 2
Les Big Byrd tillspexade lagom för scenen. Foto: Pressbild

Jocke Åhlund: "Jag blir tvungen att sjunga"

Jocke Åhlund förklarar bandnamnet Les Big Byrd
1:04 min

Den motvillige, turnéaktuelle sångaren Jocke Åhlund pratar om kometmusik, att sjunga på språk man inte kan, Band Aid och nytt från både Les Big Byrd och Teddybears.

För svenska Les Big Byrd har Europaturnén nått Berns i Stockholm på lördagskvällen, ihop med retrorockarna i Goat och syntigare Josefin Öhrn. Djurtema på scenen, alltså. Varför döper man ett band till Les Big Byrd? Vad menas? Och hur ska man uttala det? Kulturnytt ringde upp Jocke Åhlund.

Det visar sig att musikervännerna först hette Big bird - stor fågel. Sen la de till den franska pluralartikeln "les" för att det låter bättre med flera. Snart började de stava sin fågel med y, som en slags hyllning till det amerikanska rockbandet The Byrds.

– Det är kanske inte det mest säljande, catchy namnet man kunde ha haft på en poporkester. Men å andra sidan gillar jag sådana namn som bara har vuxit fram. Det låter fint, tycker jag. Man tänker på stora fåglar. Men namnet står bara för vårt band just nu. Inte så mycket annat, egentligen, säger Åhlund.

Les Big Byrd släppte nya albumet "They Worshipped Cats" i våras, med musik som ofta kallas för space rock eller rymdrock. En etikett som Jocke Åhlund kan leva med. Han menar att Les Big Byrd gör "visuell" musik, som kan försätta lyssnaren i ett drömskt, transliknande tillstånd. Det kommer dock inte göra någon rymdrock av den omtalade kometens sång som spelats in av sonden Rosetta, för det tycker Åhlund "låter jättekrystat".

I den kanske pophittigaste låten på senaste skivan – "Vi måste prata men det är för sent” – sjunger amerikanen Anton Newcombe från The Brian Jonestown Massacre refrängen, på svenska (!). Brytningen hörs, men inte mycket.

Hur fungerade det?
– Jag skrev ut texten som fonetiskt skrift, och han la ner mycket jobb på att få det rätt, så det inte skulle låta skojigt. Han vet mycket väl vad han sjunger och det blir otroligt starkt, tycker jag. Han är inte så duktig på att uttrycka sig på andra sätt, men när han sjunger öppnas en dörr till hans hjärta. Det är så jävla fint, säger Jocke Åhlund.

Just nu snickrar Les Big Byrd på nya låtar. Soundet från senaste skivan lär behållas men förnyas något. Bland annat har de gjort en långsam ballad och en låt där Jocke Åhlund sjunger genom en Leslie-högtalare som hör ihop med en Hammondorgel.

– Men jag är i valet och kvalet. Sången kanske bara förstör, så vi kanske gör den instrumental i stället. Om min röst gör låten bättre tar vi med den, annars tar vi bort den (...) Jag är inte så förtjust i min egen röst. Ingen annan i bandet kan sjunga heller, så jag blir tvungen.

Även Teddybears, Åhlunds andra band, är på gång med nytt material:

– Vi kommer nog släppa en ny låt ganska snart, som vi spelat in ihop med den jamaicanska artisten Trishna ”Baby Trish” Gouldburn som är typ tio år gammal. Det blir väldigt kul.

Er bokare kallar Les Big Byrd för "ett av Sveriges absolut bästa liveband". Håller du med?

– Haha, det säger de väl om alla? På en bra dag är vi heta. I London gjorde vi nyligen en spelning som blev kaos, gitarrsträngar gick av (...) så det blev bara tre låtar, med två pers i publiken. Några timmar senare gjorde vi en spelning som var helt fantastisk, med jättemycket folk. Så det är lite gambling…

– Jag hoppas att det kommer folk, att alla har kul tillsammans och att det blir bra musik. Det kan bli värsta zoo:t på scenen, men jag vill inte avslöja för mycket.

Till sist då: Förtjänar Bob Geldof kritiken mot Band Aids jullåt eller borde han fortsätta?

– Enligt mig borde Bob Geldof aldrig ha tagit på sig skorna och gått utanför lägenheten. Han har inte bidragit med någonting positivt någonsin, förutom om han lyckades samla ihop lite pengar. Men det var ju mest bara en gest för att de som var med skulle känna sig lite duktiga och han skulle bli adlad. Jag är inte förtjust i Bob Geldofs musik eller i honom som person.

Så Les Big Byrd skulle aldrig vilja vara med i Band Aid?

– Det beror på vad han erbjuder ...

Mer om Jocke Åhlund

  • Joakim "Jocke" Åhlund, född 1970 i Stockholm, känns igen från svenska band som Teddybears, Caesars och Smile. Spelar nu i Les Big Byrd och Teddybears.
  • Han har även regisserat musikvideor och producerat album som Håkan Hellströms "För sent för Edelweiss" och "2 steg från Paradise".
  • Åhlund är dessutom låtskrivare och producent för artister som Cheryl Cole och närmast den italienske syntpionjären Giorgio Moroder.
  • Les Big Byrd är: Jocke Åhlund (Teddybears, Caesars), Martin Ehrencrona (Konie), Frans Johansson (Fireside, Mattias Alkberg BD) och Nino Keller (Caesars, The Slaves)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".