Simon Albury
Simon Albury är ordförande för The Campaign for Broadcasting Equality i Storbritannien. Foto: Roger Wilson

"Långsiktiga mål tenderar att rinna ut i sanden"

- Långsiktiga mål tenderar att rinna ut i sanden
2:19 min

I Storbritannien har debatten kring mångfald inom film och media lett till nya handlingsplaner från public service-bolaget BBC. Nu går Simon Albury, ordförande för The campaign for broadcasting equality ut och kritiserar BBC:s åtgärdspaket. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson har träffat honom.

Nej, Simon Albury, ordförande för the campaign for broadcasting equality, en påtryckningsgrupp för mångfald inom främst tv, är inte imponerad.

Att BBC till exempel öronmärkt 2,1 miljoner pund i utvecklingsbudget för programidéer från personer ur minoritetsgrupper,  det har han räknat ut motsvarar mindre än 0.2 procent av den totala produktionsbudgeten på företaget. Småpengar i sammanhanget alltså.

2014 har varit mångfaldsplanernas år för de brittiska medieföretagen, efter att katastrofal statistik ledde till påtryckningar från kulturministern Ed Vaizey.

Trots att tv-branschen vuxit de senaste tre åren, hade till exempel antalet anställda med minoritetsbakgrund minskat. För varje minoritesmedlem som slutat, anställdes två vita, säger Simon Albury.

Och de som finns kvar motsvarar inte de 14 procent av Storbritanniens befolkning är svarta, asiater eller från någon annan minoritet.

Nu har BBC lovat att år 2017 ska ungefär var sjätte anställd som syns i tv ska vara från en etnisk minoritet däremot så tänker man sig att det ska ta dubbelt så långt tid att komma upp i samma andel, 15 %, på chefsnivå - där har man satt deadlinen först 2020.

Simon Albury skulle hellre sett att man gjort precis tvärtom. Börjat med de som fattar besluten.

Han är däremot imponerad av tv-bolaget Sky, som redan nästa år sagt att man ska ha nått målet 20% från etniska minoriteter framför kameran, och lika många bland manusförfattarna.

– Allt för långsiktiga mål tenderar att rinna ut i sanden, menar Simon Albury som sett mångfaldsplaner komma och gå de senaste 15 åren - men utan att de förändrat någonting.

Nu är det dags för förändring som gör skillnad sa Simon Albury, ordförande för kampanjen för jämställdhet i radio och tv i Storbritannien, som Roger Wilson hade träffat. Och mer om mångfaldsarbete inom film och tv, både i Storbritannien och här i Sverige blir det i Kino klockan tre minuter över två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".