Raymonda på Kungliga operan. Foto: Bezav Mahmod/TT
Raymonda på Kungliga operan. Foto: Bezav Mahmod/TT

Kulturarbetare i pensionsprotest

"Vi känner oss extremt orättvist behandlade"
1:18 min

Under måndagen blir det kulturarbetarprotest utanför Kungliga Operan i Stockholm. Det är Teaterförbundet och Kungliga balettens förening som samlar sina medlemmar i en manifestation mot att deras pensioner äts upp av nya konstnärliga satsningar.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke är inbjuden till manifestationen för att lyssna på scenkonstnärernas missnöje, om hon dyker upp återstår att se.

- Vi scenkonstnärer ska inte finansiera svensk kultur med våra pensionspengar, säger Daniel Norgren Jensen, ordförande för Kungliga Balettens förening.

Det handlar om scenkonstpensionerna, denna evighetsfråga som i 20 år rört upp känslor och väckt debatt i Teatersverige. Den nya regeringen klubbade nyligen förra regeringens förslag till en ny pensionslösning, där scenkonstnärernas pensionspengar ska flyttas från staten till fack och arbetsgivare.

Enligt regeringen sparar man på så vis 60 miljoner kronor som ska användas till nya kultursatsningar på scenkonstområdet. Men fackorganisationerna menar att det är kulturarbetarnas pensionspengar som används.

- I och med att det gång på gång har hänvisats till att våra tjänstepensionskostnader är väldigt dyra och att det därför inte går att höja lönerna, så känner vi oss extremt orättvist behandlade nu när de ska ta bort 60 miljoner och satsa det på andra ställen, säger Daniel Norgren Jensen.

Per Olsson, Miljöpartist och statssekreterare på kulturdepartementet, betonar att pengarna kommit till för att det nya systemet kostar mindre än det gamla:

- Det är klart att det finns ett oro när man gör ett systemskifte, något annat vore mer otroligt.

Arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst skriver i ett uttalande till Kulturnytt att  "det viktiga är faktiskt att inga pengar konfiskeras. Antingen behåller man dagens rätt till tidig pension eller så får man ett fribrev som ökar pensionsförmånerna senare i livet."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".