Ockuperad stad - del av bokomslaget.

2 december: Juldeckare om Tokyo

Kulturnytts julkalender 2014: 2 december
1:14 min

Bakom den andra luckan i Kulturnytts julkalender plockar Maria Edström fram kriminalromaner på högsta nivå.

Jul! Deckardags! Strunta i boktravarna av "mest köpt, sålt, läst" och vänd istället blicken österut, mot den till Japan utvandrade brittiske författaren David Peace, som redan gjort sig bemärkt med "Yorkshire-kvartetten".

Det är en Jack the Ripper-historia i Thatcher-epokens skugga och nu finns de två första delarna i en planerad Tokyo-trilogi.

Peace, som i stort sett bott i Japan sen 1994, skriver om ett Tokyo efter andra världskriget, under den amerikanska ockupationen. I "Tokyo år noll" jagar kommissarie Minami två mördade kvinnors baneman i en het, fuktig och upplöst stad.

I "Tokyo ockuperad stad" läggs ett spaningspussel för att finna giftmördaren på Teikokubanken, ett brott som pekar rakt in i ockupationens mörka hjärta. Det här är kriminalromaner på högsta nivå – skär ett snitt genom tiden, historien och människans förtappade själ!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".