Putin stoppar begränsning av Hollywoodfilmer

Rysslands president Vladimir Putin gillar amerikansk film. Så mycket att han har fått planerna att begränsa mängden utländsk film på ryska biografer att läggas ner.

Den ryska filmindustrin har tappat mark. 2005 var 30 procent av filmerna ryska, 2012 hade andelen minskat till 15 procent. För att råda bot på det föreslog kulturminister Vladimir Medinsky en begränsning av andelen utländsk film på ryska biografer.

Men lagförslaget gick på pumpen i och med ett kritiskt uttalande förra veckan av Putin. I går skulle lagförslaget debatteras i duman men debatten ställdes in och lagförslaget ligger nu på is.

“Det vore fel att förneka våra konsumenter produkter de vill ha. det gäller även filmindustrin. det vore oklokt att tacka nej till det som är vinstdrivande. Amerikanerna är talangfulla och framgångsrika människor och vi kan lära oss mycket från dem", sa Putin enligt tidningen Variety.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".