Stora Hotellet i Umeå och i bakgrunden kulturarenan Väven. Foto: Johan Gunséus/TT
Kulturhuset Väven. Foto: Johan Gunséus/TT

Kasper Salin-priset till Väven

Årets Kasper Salin-pris går till Umeås kulturhus Väven. Priset räknas som Sveriges främsta arkitekturpris och Väven fick priset bland annat för att "huset har modet att vara avvikande".

Fyra byggnader var nominerade i år, förutom Väven också den rättspsykiatriska kliniken Brinkåsen i Vänersborg, kommunhuset Kristallen i Lund och Vaxholmsbåtarnas terminal Strömkajen i Stockholm.

Men Väven, ritat av norska Snøhetta och svenska White arkitekter, kammade alltså hem priset, som består av en bronsrelief som fästs på byggnaden. Priset instiftades 1962 och delas ut Sveriges arkitekter.

Kulturhuset, som öppnade bara för någon vecka sedan, rymmer ett stadsbibliotek, biosalonger, scener och Sveriges första kvinnohistoriska museum.

Så här låter juryns motivering i sin helhet:

Vinnaren har programmerats utifrån en inkluderande dialogprocess och har fått ett utmärkt formspråk för det. Som ett nytillskott i staden har huset modet att vara avvikande i sitt fasaduttryck. Dess interiörer är så robusta, så generella i sina dimensioner och genomförande, att de kan innehålla ett antal olika publika verksamheter som byts ut och vävs ihop över tid. Det exteriöra och det interiöra konceptet håller ihop och kommer att hålla över tid. Både som verksamhet och byggnad är den komplex men väl sammanhållen och utan kompromisser i genomförande. Vinnare av Kasper Salin-priset 2014 är Väven, ett ambitiöst program för vad ett kulturhus kan innebära, när man försöker utvidga gränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".