Foto: Lars Öberg (beskuret)
1 av 2
Foto: Lars Öberg (beskuret)
Foto: Elin Berge
2 av 2
Foto: Elin Berge (beskuret)

VODA - Vi och dom andra på Västerbottens museum

"Jag hade kunnat ta varenda bild, trots att jag inte gjort det"
2:49 min

"VODA - Vi och Dom Andra" heter en ny utställning på Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi vid Västerbottens museum i Umeå. Åtta fotoprojekt om makt och berättande med ambitionen att skaka om invanda föreställningar om vem som ser och vem som blir sedd. Kulturnytt träffade två av deltagarna, Elin Berge och Lars Öberg.

– Vi vill undersöka det här med berättandes makt och seendet och så, genom att i vår dokumentärfotografiska tradition bjuda in dem vi fotograferar att själva vara med och skapa, säger fotografen Elin Berge.

– Mitt projekt kallar jag för "Selves". Jag valde att bjuda in människor till min studio för att ta ett självporträtt tillsammans med mig och då har jag bjudit in vänner, bekanta och familj, men jag har också aktivt sökt folk via affischering på stan och genom sociala medier. Varje person har fått en timme med mig där vi har pratat igenom vad man vill göra och jag har försökt att vara ett kreativt bollplank, berättar Elin Berge. Vi har varit tillsammans ända fram till dess att bilden ska tas och då har jag lämnat personen ensam i rummet med en självutlösare och en spegel, och så har man fått ta sin bild. En utmaning är också att man bara får ta en bild.

Vad har du fått för reaktioner under själva arbetet?

– Det genomgående tycker jag har varit att den här utmaningen med att bara ta en enda bild har varit ganska tuff, faktiskt. Man är så van idag att kunna ta många bilder, att kunna redigera sin egen självbild och välja ut det allra bästa, och att då bara ha en chans på sig har varit ganska stressande. Så det är många som har kommit ut och sagt att det varit mycket adrenalin och man kan se att de skakar i händer och så där. 

Om du tittar på bilderna och tänker att du varit den som tagit dem - som du normalt är - är det någon uppenbar skillnad som du själv direkt ser? 

– Det är det jag tycker är så fascinerande, säger Elin Berge, att trots att jag inte ens är i rummet så ser jag mig själv i verket, och jag tycker att jag kunde tagit varenda bild, trots att jag inte har gjort det. Och det får mig att fundera väldigt mycket vad det är i processen, i mötet med mig, fotografen, som skapar en bild.

– Jag heter Lars Öberg och jag har hållit i ett projekt som heter "Vad vi ser"- alltså ett delprojekt i "Vi och Dom Andra". Hur ser du världen när du använder alla dina andra sinnen för att se men inte kan använda dina ögon eftersom du är synskadad? Det handlar vårt projekt om- att se världen med andra sinnen än med ögonen. 

Och här har ni också en speciell sak som gör att vi andra som än så länge ser kan gå in och föreställa oss hur det är att inte kunna se. 

– Ja det är väldigt bra för vi har fått hjälp att syntolka vår utställning  så att alla våra bilder beskrivs i ord av en syntolk och konstnär som tolkar vad hon ser i våra bilder. Det får man lyssna till i ett mörklagt rum och då finns det möjlighet att ta till sig utställningen på det viset, säger Lars Öberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".