Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mattias Berg
1 av 2
Mattias Berg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Edward Snowden dyker upp på skärmen precis före sitt tacktal i riksdagen vid utdelningen av Right Livelihood Award. Foto: Mattias Berg/SR
2 av 2
Edward Snowden dyker upp på skärmen precis före sitt tacktal i riksdagen vid utdelningen av Right Livelihood Award. Foto: Mattias Berg/SR

Mattias Berg om Snowden och Guardians väg till Livelihood-priset

Mattias Berg kommenterar priset och övervakningen i dag
3:50 min

Mattias Berg ger sin syn på Edward Snowden och The Guardians roller – och tycker att svensk media behöver självkritik efter u-båtsjakten.

Om några timmar, i skrivande stund, är det dags för utdelningen av Right Livelihood Award, som också brukar kallas "Det alternativa Nobelpriset".

En av årets sammanlagt fem pristagare är den kontroversiella visselblåsaren Edward Snowden. En annan är Alan Rusbridger, som är chefredaktör för den engelska dagstidningen The Guardian – där stora delar av Snowdens avslöjanden om den globala övervakningen publicerades.

Mediekommentatorn Mattias Berg har deltagit i ett seminarium på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm, med just The Guardians chefredaktör Alan Rusbrigder. I Kulturnytts studio återger han var han fick reda på:

– [Alan Rusbrigder] samtalade med DN:s chefredaktör Peter Wolodarski om mediernas roll för den här typen av säkerhetspolitiska avslöjanden. Och Rusbridger vet ju verkligen vad han talar om. Hans tidning, som kanske är den allra mest ansedda i världen, har inte bara publicerat Snowdens avslöjanden. Utan också många dokument från Wikileaks och avslöjat att tidningen News of The World bedrev systematisk telefonavlyssning för att få sina scoop, berättar Mattias Berg.

Hur kommer det sig att just The Guardian publicerade allt det här?

– En viktig sak som Alan Rusbridger talade om är just den fria pressens roll i en demokrati. Att man inte kan låta staten bestämma var gränsen för yttrandefriheten går och vad medborgare behöver få veta. Om man tror det, sade Rusbridger, ska man omedelbart sluta arbeta som journalist, säger Berg och fortsätter:

– Och där tycker jag faktiskt att vi som mediekollektiv i Sverige borde idka självkritik efter den senaste ubåtsjakten. Men jag har inte sett eller hört särskilt mycket diskussioner om hur fritt medierna då agerade i förhållande till staten och försvarets presskonferenser.

Som ansvarig utgivare på The Guardian har Alan Rusbridger fått utstå ordentliga påtryckningar. Bland annat tvingades han att låta förstöra tidningens datorer...

– ...vilket egentligen var ganska poänglöst för de brittiska myndigheterna. Snowdens avslöjanden publicerades nämligen samtidigt av New York Times i USA, där reglerna om statlig förhandscensur inte är lika stränga som i Storbritannien, påpekar Mattias Berg.

Alan Rusbridger och Edward Snowden får Right Livelihood-priset vid en ceremoni i riksdagen, då Snowden sägs vara med på länk från exilen i Ryssland. Det har varit mycket debatt om Snowden de senaste dagarna, till exempel om huruvida han ska få asyl i Sverige eller ej.

– Men egentligen är Snowden själv relativt ointressant i sammanhanget, hur intressant han än är. Diskussionen borde handla mindre om budbäraren och mer om själva budskapet - alltså den globala övervakningen. Om att NSA varje månad alltså lär samla in hundratals miljarder mejl och telefonsamtal från privatpersoner över hela världen...

– Och mycket pekar på att de också har överenskommelser med många av de viktigaste internationella jättarna som de flesta av oss använder dagligen, till exempel Google, Apple och Facebook. Och om hur mycket den svenska signalspaningsmyndigheten FRA eventuellt samarbetar med NSA i det här arbetet, säger Mattias Berg.

– Även om vi vet väldigt lite om hur all den här informationen används nu - så vet vi ju ännu mindre om hur den kan användas framöver. Alan Rusbridger på The Guardian menade på seminariet också att det är helt motiverat att vara paranoid i den här frågan, avslutar mediekommentatorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".