Sex arkitektfinalister klara till Guggenheim i Helsingfors

Nu har sex finalister utsetts och det står därmed klart att inga finska bidrag har gått vidare i arkitekttävlingen om Guggenheimmuseet i Helsingfors, det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Principen om att arkitekttävlingar ska vara anonyma är helig i Finland. Därför avslöjar man inte vem av de sex finalisterna står bakom de sex förslagen i final, bara vilka artitektbyråer.

Även Sverige lyser med sin frånvaro medan Schweiz, USA, Australien, Frankrike och Spanien finns bland de sex arkitektbyråerna som är kvar i tävlingen.

Mars 2015 är nästa etapp i tävlingen. Då ska finalisterna lägga fram bearbetade och mer detaljerade förslag till ett museum. Vinnaren utses i juni 2015. Och här kan du se tidiga skisser av de sex finalistbidragen.

Det är andra gången som Guggenheimstiftelsen med säte i New York försöker etablera sig i Helsingfors. Föregående gång, 2012, fick stiftelsen back i stadsstyrelsen.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".