Edward Snowden är med på videolänk i riksdagen. Foto: Mattias Berg/SR
1 av 2
Edward Snowden är med på videolänk i riksdagen. Foto: Mattias Berg/SR
Edward Snowden. Foto: TT
2 av 2
Edward Snowden. Foto: TT

Stående ovationer för Edward Snowden i riksdagen

Lyssna: Mattias Berg på telefon från riksdagen
2:00 min

Visselblåsaren Edward Snowden höll tal om övervakning, via en videolänk rakt in i Sveriges riksdag.

Visselblåsaren Edward Snowden och Alan Rusbridger, chefredaktör för brittiska The Guardian, tog på måndagen emot Right Livelihood Award, som också brukar kallas "Det alternativa Nobelpriset".

Överlämnandet av utmärkelsen skedde i Sveriges riksdag. Kulturnytts Mattias Berg var på plats och berättar vad som hände:

– Det blev enorma applåder, både när [Edward Snowden] visade sig på skärmen och efter talet. Det var stående ovationer, faktiskt.

Edward Snowden höll alltså sitt tacktal via en videolänk, på en skärm på riksdagens vägg. En ganska konstig syn, tycker Mattias Berg. Vad sa då visselblåsaren i talet?

– Det han sa var inte så annorlunda mot det han sagt tidigare i intervjuer och så. Han tackade alla bakom sig, i publiceringar, aktivister ... alla som har engagerat sig för hans sak och i den här frågan, berättar Mattias Berg och fortsätter:

– Han tittar rakt in i kameran och säger saker som att vi måste välja vilket slags samhälle vi har och att det inte handlar om att stoppa övervakningen – utan att hitta propportionerna för den. Att det är helt orimliga proportioner i dag, tycker han.

– Han upprepar också det som president Barack Obama har kommit fram till i olika utredningar – att NSA:s globala övervakning egentligen inte har hittat en enda potentiell terrorist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".