Kommunen lämnar miljoner till bolag att ge till filminnovationer

Kommunen lämnar miljoner till bolag att ge till filminnovationer
2:42 min

Att fler kommuner satsar på film och i Göteborg har man valt en speciell konstruktion för att få igång nyskapande i rörlig bild. Kommunen låter en så kallad företagspark, Lindholmen science park, välja ut vilka projekt som ska få två miljoner årligen. Men även om stödet kommer från kulturnämnden ser projektledaren Martin Svensson inte det som en satsning på kultur.

– Vi tittar på det som en näringsgren snarare än en kultursatsning och det gör att vi sätter företagandet i fokus.

Jag träffar Martin Svensson i Lindholmen science park, en stor glas och stålbyggnad alldeles vid vattnet på Hisingen i Göteborg. Det är ett aktiebolag med fokus på samverkan och utveckling, som till största delen ägs av bil och telekomföretag, men också av Chalmers tekniska högskola och Göteborgs stad.

Förutom bilar och it har medier i många år varit ett fokusområde, men det är först i och med Göteborgs kommuns nya filmsatsning som bolaget får reda pengar att stoppa in i projekt inom rörlig bild.

Att låta ett näringslivsägt bolag ha hand om ett kulturstöd är inte helt okomplicerat. För att undvika jäv och för att få insyn i processen, fattar kulturnämnden det slutgiltiga beslutet.

Kulturnämndens ordförande, miljöpartisten Thomas Martinsson:

– Jag tror att det är bra att vi tar det i nämnden och inte i ett bolag där Göteborg bara delvis är ägare.

Två av de 10 miljonerna är alltså öronmärkta till företag och projekt som är innovativa. Men vad är då en innovation inom film idag?

Martin Svensson igen:

– Ja, det är det jag hoppas att vi ska få se några framöver. Vi har ännu inte beslutat om några riktigt bra exempel, men vi har ett projekt som är spännande. Idén handlar om att kobinera spel med tv och till det koppla event.

Med andra ord handlar det om att kombinera medier, använda ny teknik eller nå nya målgrupper.

Än så länge har drygt 70 sökt om stöd och knappt 20 har fått. Till största delen är det vanliga långfilms eller tv-serieprojekt, som lika gärna kunde ha sökt pengar hos till exempel Film i väst eller Svenska filminstitutet.

Martin Svensson tror att det krävs en större ansträngning för att nå målet med stödet.

– För att verkligen se fler riktigt innovativa och nyskapande måste vi dels behöva uppmuntra branschen att komma fram med sådana idéer, dels se till att det samverkas mer mellan producenter och kreatörer, säger  Martin Svensson, projektledare på Lindholmen science park. 

Emma Engström
emma.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".