Ed Sheeran spelas extremt mycket i musiktjänsten Spotify. Foto: AP/TT
1 av 6
Ed Sheeran spelas extremt mycket i musiktjänsten Spotify. Foto: AP/TT
Katy Perry. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP
2 av 6
Katy Perry Spotify-spelade mest av de kvinnliga artisterna, globalt. Foto: AP/TT
Avicii. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.
3 av 6
Avicii spelade mest 2014, av svenskarna som använder musiktjänsten. Foto: Erik Mårtensson/TT
Kent släpper skivan "Tigerdrottningen". Foto: Peter Gehrke
4 av 6
Kents album "Tigerdrottningen" blev det tredje mest spelade bland svenska Spotify-användare. Foto: Peter Gehrke
Artisten Pharrell Williams i sin omtalade hatt under en spelning i Kalifornien tidigare i år. Foto: Chris Pizzello/TT.
5 av 6
Pharrell Williams låt "Happy" gick bäst på hela Spotify under året som snart är slut. Foto: AP/TT
Veronica Maggio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
6 av 6
Veronica Maggio spelades mycket av svenskarna. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Spotify-lyssnarna föredrog Ed Sheeran i år

Svenskarna spelade mest housestjärnan Avicii under 2014. Men globalt är en engelsman Spotify-lyssnarnas stora favorit.

Nu finns det bevis för hur vi har lyssnat på Spotify under 2014. Och precis som förra året har Avicii varit favoriten bland de svenska Spotify-användarna. Han är den artist som har blivit lyssnat på flest timmar, följd av namn som Eminem, Håkan Hellström, Kent, Veronica Maggio och Ed Sheeran.

Dessutom behåller Aviciis singel "Wake me up" positionen som den mest spelade låten i Spotifys historia, med över 300 miljoner streams.

Årets stora Spotifyfavorit är dock den engelska singer-songwritern Ed Sheeran. Han är nummer två bland de mest spelade artisterna i Sverige, men toppar listan för den låt som svenskarna spelade mest. Det handlar om hans gitarrballad "I See Fire", som ingick i soundtracket för den andra "Hobbit"-filmen.

Ed Sheerans album "X" blev musiktjänstens mest lyssnade 2015, både i Sverige och övriga världen, och han blev inte helt otippat den mest spelade artisten bland Spotify-användare globalt, med över 860 miljoner streams.

Vad gäller svenskspråkig musik så har vårt avlånga land lyssnat mest på "Din soldat" av Albin. Låten får en sjunde plats på poppislistan hos Spotify, efter dängor som Sheerans ovan nämnda.

Det mest lyssnade svenska albumet, här hemma, blev skivan med låtarna från Melodifestivalen 2014, följt av Kents album "Tigerdrottningen". Avicii tar sig in på 10-i-topp för de mest lyssnade artisterna globalt i år, som enda svensk.

Den mest populära kvinnliga artisten på Spotify blev i år skivbolagsdirektören Katy Perry. Ariana Grande finns också bland de tio största namnen.

Till sist kan det konstateras att Pharrell Williams hitlåt "Happy", som skrevs till filmen "Dumma mej 2", klamrar sig fast i våra medvetanden. Globalt sett har musiktjänstens användare lyssnat mer på den än på någon annan låt under året som gått.

Spotify har mätt antalet streams under perioden 1 januari till och med 13 november 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".