Roger Wilson på filmfestival i Tokyo. Foto: Selfie
Roger Wilson, fotograferad på filmfestival i Tokyo tidigare under hösten. Foto: Selfie

Brittisk filmbransch "backar sig in i framtiden"

Roger Wilson om brittisk filmbransch just nu
3:16 min

Hur går snacket i brittisk filmindustri i dag? Vissa förlitar sig på superhjältefilmer, några är rädda för nätet och andra smider planer för Kina...

Tidigare i veckan diskuterades den brittiska filmindustrins framtid på Screen Film Summit i London. Det var ett heldagsseminarium där mycket av tiden gick åt till att diskutera filmbranschens förändrade villkor.

I Kulturnytt har vi tidigare rapporterat hur dvd-försäljningsraset på den svenska marknaden fått tydliga konsekvenser även för filmbranschen, då en del av dvd-intäkterna gått in i nya svenska filmproduktioner.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson, du var med på seminariet i London. Hur går diskussionen i Storbritannien?

– Det är liknande tongångar, tycker jag. Även om intäkterna för digitala visningar – från till exempel företag som Netflix, Amazon och Apple – nu har börjat öka, så räknar man inte med att de ska täcka bortfallet. Dessutom har biobesöken sjunkit i år, säger Wilson och fortsätter:

– Men trots det här så var det väldigt få konkreta förslag om förändringar. De flesta av de som var med i paneler på scenen kan inte riktigt tänka sig något annat system än det som finns. Och de förslag som kom fram, till exempel att experimentera med olika biljettpriser på olika filmer, eller korta tiden mellan biovisning och premiär på nätet, fick genast massor av kritik.

Men vissa av deltagarna på seminariet var riktigt optimistiska inför framtiden:

– Biografägarna pekar framåt och säger att eftersom det kommer 17 superhjälteserier och 21 animerade filmer, så är marknaden säkrad de kommande fem åren.

Betyder det att det bara är amerikanska blockbusters som vi kommer att se på bio i framtiden?

– Nej, det fungerar ju inte heller. Det finns lite olika filmer som tagit sig in på biograferna på olika sätt. Filmen "Northern Soul" började på ytterst få biografer. Men där det finns en tjänst där folk kan önska filmer, så på det sättet blev filmen populär, säger Roger Wilson.

– Det finns en stor rädsla till exempel för att varje gång man släpper en film på bio och nätet samtidigt, att det urholkar affärsidén och att man då kastas ut i en ny värld där man riskerar att även förlora biointäkterna. Så man backar sig in i framtiden, skulle man kunna säga.

Fanns det några positiva tongångar över huvud taget?

– På lång sikt handlar det mycket om Kina just nu. Där har antalet biodukar fördubblats de senaste åren. Det finns omkring 18 000 biodukar i landet, och ungefär tio nya kommer till varje dag. Och det brittiska filminstitutets VD Amanda Nevill säger att inom fem år kommer Kina att vara en större marknad för film än USA.

– Så där arbetar man långsiktigt för att få till ett frihandelsavtal. På det sättet kan man nämligen göra samproduktioner med kinesiska företag och kringgå den kvot som finns idag: 34 storfilmer från utlandet om året. Men det är en långsiktig lösning, och knappast något som kommer att göra att Storbritannien kan fostra fler intressanta filmare. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".