Foto: NASA/AP/TT
Foto: NASA/AP/TT

8 december: Poetisk stjärnbild

Ulla Strängberg i Kulturnytts julkalender 8 december
1:31 min

Dags att öppna ännu en lucka i Kuturnytts julkalender, där vi delar med oss av betraktelser kring högt som lågt, det lilla som det stora. Bakom dagens lucka finns Ulla Strängberg som blickar upp mot himlen.

Jag går ut med hunden i vinterkvällen. Det är sent och kolsvart ute på landet. Hunden bökar i marken och jag sträcker nacken längre och längre bakåt. 

Jag vill se Cassiopeja! En av de starkast lysande stjärnbilderna här i norr. Men hur ska jag hitta henne? Hon är döpt efter en etiopisk drottning som straffades för sin fåfänga genom att för evigt segla omkring i rymden med utslaget hår.

Och jag tänker på Peter Nilsson – författaren och astronomen som stod på gårdsplanen i småländska Möcklehult. Han som kunde identifiera alla galaxer och nebulosor och sen göra poesi av himlakropparna.

Men jag hittar bara Karlavagnen och Orion. Cassiopeja svävar långt ovanför mitt huvud, ständigt upp och ned. Blinkande till den bostadsrättsförening i Borås som döpts till minne av henne.

Hunden drar i kopplet, bökar neråt och jag stirrar uppåt. Kanske är det den där, så elegant formad till ett "w"?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".