"Grand theft auto" förbjuds i Australien - spelare svarar med satir

Succéspelet "Grand theft auto V" tas bort av stora återförsäljare i Australien och Nya Zeeland, efter protester om att det innehåller sexuellt våld. Ilskna spelare svarar nu med att uppmana till förbud även mot Bibeln.

I Australien och Nya Zeeland har flera stora återförsäljare av dataspel dragit tillbaka omåttligt populära amerikanska spelet "Grand theft auto V". Beslutet kommer efter påtryckningar från organisationen Stop demand som kämpar mot sexuellt våld mot kvinnor.

En talesperson för organisationen säger till den nyzeeländska webbtidingen Scoop att "GTA alltid har varit ett djupt kvinnoförnedrande, hypermaskulint spel som reducerar kvinnor till strippor och prostituerade".

Men beslutet väcker raseri bland spelare, som svarar med satir. Sedan igår har över 20 000 namnundersktifter samlats ihop för att förbjuda även Bibeln, eftersom den enligt de upprörda spelarna "uppmanar läsarna att mörda kvinnor som underhållning".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".