Konstnärsorganisation stämmer staten

Konstnärernas riksorganisation, KRO, hotar med att stämma svenska staten för avtalsbrott.

Anledningen är att svenska ambassaden i Tokyo har arrangerat en utställning med sex svenska konstnärer utan att ge dem ersättning, enligt organisationen.

"Det är högst anmärkningsvärt. Utrikesministern måste nu ta sin ambassadör i örat", säger Sofie Grettve, förbundsjurist på Konstnärernas riksorganisation, i ett pressmeddelande.

Det var i våras som ambassaden arrangerade en utställning med svenska konstnärer. Ursprungligen var den tänkt att hållas i ambassadens lokaler, men flyttades sedan till Kuwasawa Design School. Detta var för att ambassaden inte ville bli ersättningsskyldiga, menar Sofie Grettve, och tillägger att detta är den tredje konflikten med ambassaden kring ersättningar på kort tid.

Enligt statens ramavtal ska svenska konstnärer ersättas om de ställs ut på statliga institutioner. Därför har Konstnärernas riksorganisation lämnat in en stämningsansökan till UD och Kulturrådet.

Om ambassaden inte ändrar sitt beslut går man vidare till domstol. TT har förgäves sökt ambassaden i Tokyo för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".