Robyn och Röyksopp spelar på musikfestivalen Way Out West.  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Robyn och Röyksopp spelar på musikfestivalen Way Out West. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Svensktätt bland Grammy-nomineringar

Superstjärnan Beyoncé slog Dolly Partons rekord när Grammy-nomineringarna offentliggjordes på fredagen. Robyn finns bland flera nominerade svenskar.

Men när det prestigefyllda priset delas ut i februari kan det bli svensk storslam.

Med en nominering i kategorin "Best urban contemporary album" knuffade Beyoncé ner Dolly Parton från tronen som Grammy-historiens mest nominerade kvinna, med hela 52 nomineringar genom åren. Hittills har Beyoncé vunnit 17 Grammy.

När de första nomineringarna till nästa års Grammygala presenterades av Pharrell Williams och Ed Sheeran i tv-programmet "CBS this morning" avslöjade de bland annat att Taylor Swift kan vinna ett av de finaste Grammy-priserna, Årets skiva, för "Shake it off". Priset delas ut till artisten och producenterna bakom en enskild låt. Det innebär att även svenskarna Max Martin och Shellback, som skrivit och producerat låten tillsammans med Swift, är nominerade.

Skulle Taylor Swifts jättehit bli utan en Grammy har Max Martin ytterligare en chans att ro hem den prestigefyllda prisstatyetten. Han är nominerad i kategorin Årets producent för sitt arbete med bland andra Katy Perry, Ariana Grande, och Taylor Swift.

Men det är inte de enda svenska chanserna. Popexporten Robyn nomineras till Bästa dans/elektroniska album tillsammans med norska duon Röyksopp för skivan "Do it again". I samma kategori återfinns också Göteborgsbandet Little Dragon.

Årets album, ansedd som den tyngsta och mest prestigefyllda kategorin, blir en kamp mellan brittiska soulpopartisten Sam Smith, Beyoncé, Beck, Pharrell Williams och Ed Sheeran.

Svenska mezzosopranen Ann Sofie von Otter är nominerad (Bästa klassiska soloalbum) och regissören Jonas Åkerlund (Bästa musikfilm). Därmed har de chans att gå hem med en Grammy-statyett.

Grammygalan äger rum den 8 februari i Los Angeles.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".