James Franco och Seth Rogen i filmen "The Interview" som handlar om en CIA-plan för att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Foto: Ed Araquel/ Ap/ TT.
James Franco och Seth Rogen i filmen "The Interview" som handlar om en CIA-plan för att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Foto: Ed Araquel/ Ap/ TT.

Filmbolagets nätverk slogs ut

Experter som granskar hackerattacken mot filmstudion Sony Pictures Entertainment säger att angreppet "saknar motstycke". Slutsatsen är att en organiserad grupp noga planlagt och utfört brotten som kopplats till premiären av komedin "The Interview".

"Omfattningen av attacken skiljer sig från allt som vi har arbetat med tidigare, och målet var både att förstöra egendom och göra hemlig information tillgänglig för allmänheten", säger Kevin Mandia, chef för en säkerhetsfirma som Sony anlitat i ett e-brev till Michael Lynton, chef för det drabbade bolaget.

Vid attacken slogs filmbolagets nätverk ut. Dessutom kom hackarna över konfidentiella uppgifter om bland andra Hollywoodstjärnor, information som experter befarar kan användas vid IT-brott i åratal framöver.

Angreppen skedde i samband med premiären på en Sonyproducerad film, "The interview", om en CIA-plan för att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Filmen har beskrivits som en komedi, men Nordkorea betraktar den som en fientlig handling och har hotat med hämnd. Nordkorea har av källor tidigare pekats ut som ansvarigt för attacken, något nordkoreanska diplomater ihärdigt förnekat.

TT-Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".