SAS drar tillbaka hela upplagan

Flygbolaget SAS drar tillbaka hela upplagan av senaste numret av tidningen "Scandinavian Traveler" sedan norska regeringspartiet FrP stormat mot innehållet. Den tidigare partiledaren Carl I Hagens bild har placerats på samma uppslag som landsförrädaren Vidkun Quisling, skriver metro.se.  -Vi har inte haft tillräckligt bra kvalitetskontroll och en artikel är inte tillräckligt bra, säger Tormod Sandstø, pressansvarig på SAS, till TT. Den svenske journalisten Per Svensson har skrivit artikeln.

- Det är obehagligt och väldigt oroväckande att ett parti i ett nordiskt land kan bestämma vad andra ska läsa. FrP bekräftar min hypotes om att dessa partier har en ovilja inför andras argument; det är karaktäristiskt för denna tradition, säger Per Svensson till norska Dagbladet.

Artikeln handlar om politisk historia och analyserar hur extremhögern fått en framträdande plats i Skandinavien. Den drar bland annat en tidslinje från nazisten och landsförrädaren Quisling till FrP:s medverkan i norska regeringen i dag. Tormod Sandstø säger att bildlösningarna kan missuppfattas, och att artikeln innehöll ett faktafel. Sandstø säger att SAS uppfattat kritiken, men att risken för att förlora FrP-väljare som kunder inte påverkat beslutet att dra tillbaka upplagan.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".