Girls will make you blush
Girls will make you blush. Foto: Sara P. Borgström

9 december: Tomteröd kultur

Kulturnytts julkalender 2014: 9 december
1:20 min

Det är dags för dagens lucka i Kulturnytts julkalender och idag är det Jenny Aschenbrenner som gläds åt att kulturen blivit tomteröd:

Som en varm ström av julstämning har den röda floden sköljt över oss hela den här hösten.

Det började som sipprande rännil i Liv Strömquists sommarprat redan 2013 men det tog ett år innan kulturen färgats riktigt röd.

Strömquists senaste album Kunskapens frukt spred denna höst kunskap om hur mensblod varit laddad med helig kraft och så sent som i det svenska 1800-talets bondesamhälle användes i trolldrycker

Och sen följde Kobra upp med ett temaprogram om mens och Unga Klaras ensemble slängde blodiga bindor i ansiktet på varandra i Girls will make you blush.

Feminismens dyrkande av den förpubertala flickan, den presexuella, fria varelsen som rör sig fritt mellan könstillhörigheterna utan att tyngas vare sig av läckande bindor eller kliande kåthet, har avtagit. Flickan kan vara fortsatt fri och stark även sen blodet har börjat rinna längs med låren.

Rosa har bytts ut mot rött. Feminismen har klivit in i puberteten. Och blivit farlig på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".