Scandinavian Airlines SAS
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT.

SAS drar in tidning: "Vill inte ha politisk debatt"

Per Svensson: "De gjorde som partiet ville"
2:18 min

Flygbolaget SAS drar tillbaka hela upplagan av det senaste numret av sin kundtidning, där en artikel om högerextremism i Skandinavien är publicerad. Många menar att det är norska Fremskrittspartiets ilska över artikeln som gjort att upplagan dras tillbaka.

Sydsvenskans kulturskribent Per Svensson står bakom artikeln.

– Jag upptäckte i lördags, via en länk till norska TV2, att Fremskrittspartiet i Norge var rasande och krävde en ursäkt av SAS koncernledning. Och att de krävde att numret skulle dras tillbaka.

Per Svenssons artikel handlar om politisk historia, och analyserar hur extremhögern fått en större plats i Skandinavien.

I tidningen finns högerpopulistiska Fremskrittspartiets förre partiledare Carl I Hagen omnämnd på samma uppslag som landsförrädaren Vidkun Quisling. Något som fick Hagen att reagera starkt.

Kundtidningen "Scandinavian Traveller" når enligt SAS beräkningar runt 1,4 miljoner läsare. Varav 400 tusen i Sverige. Men nu är senaste upplagan alltså indragen.

– Överraskande nog och bisarrt nog så tycks det som om SAS är väldigt intresserade av vad Fremskrittspartiet tycker. De gjorde som partiet ville, uppenbarligen, säger Per Svensson. 

SAS förnekar att Fremskrittspartiet skulle ha påverkat beslutet på något sätt. Istället säger de att SAS är ett politiskt obundet företag och därför inte vill ha någon politisk debatt i kundtidningen.

– Vi får be om ursäkt för att vi inte varit tillräckligt tydliga med den informationen till redaktionen som gör magasinet, säger Knut-Morten Johansen, informationschef på SAS.

Istället ska "Scandinavian Traveller" innehålla mat, mode och nya trender, säger Knut-Morten Johansen. Nu kommer upplagan publiceras på nytt, men utan Per Svenssons artikel.

Men Per Svensson köper inte SAS förklaring. Han menar att det är tydligt att ett politiskt parti lyckats få sin vilja igenom. Och det kan bli fler exempel på det framöver, säger han.

– När man har de här partierna på väg framåt i Europa så kan man ju befara att de kommer att utnyttja den ställning de har fått till att diktera hur man beskriver verkligheten och hur man beskriver historien.

Per Svensson fortsätter:

– Det kan ske inom public service-medier, teaterscener eller andra ställen där de tycker att de har rätt att gå in och ha synpunkter för att de har en politisk makt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".