Filmfestival visar abortfilm i solidaritet

Göteborgs filmfestival kommer visa abortdokumentären "Vessel" – vars Stockholmsvisning utsattes för ett attentat på söndagen.

"Vessel" är Diana Whittens prisade dokumentärfilm om den nederländska, kontroversiella aborträttsorganisationen Women on Waves, som utför aborter på en båt utanför länder där ingreppet är förbjudet.

När filmen visades under en abortfilmfestival i Stockholm på söndagen, utsattes besökarna för en hotfull attack, där tre maskerade personer kastade in en rökfackla i lokalen. Polisen rubricerar händelsen om olaga hot mot grupp och utesluter inte att motivet var politiskt.

Nu meddelar Göteborgs filmfestival att "Vessel" kommer att visas även hos dem, som "en markering för filmfestivalers självklara rätt att visa vilka filmer de vill utan rädsla för hot eller våld".

Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg säger i ett uttalande att våldet aldrig får segra över filmens frihet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".