Presstödsförslag före valet i vår

Sänkt krav för presstöd, lovar Alice Bah Kuhnke
0:43 min

Regeringen kommer före nyvalet att lägga fram förslag som ska hjälpa pressen, där upplagorna fortsätter att minska och varsel fortsätter att läggas. Det meddelade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under en debatt på Publicistklubben i Stockholm på måndagskvällen.

Det handlar om mindre justeringar av det nuvarande presstödssystemet, säger Alice Bah Kuhnke till Kulturnytt:

- I den proposition som jag lägger fram vill jag bland annat sänka kraven på abonneringar, från 70 procent till 51 procent. Det gör att många tidningar till exempel kan arbeta med marknadsföring och inte riskera att förlora hela sitt presstöd. Ett annat förslag från presstödskommittén är att lokala tidningar i glesbygden med en hushållstäckning över 30 procent också ska kunna få presstöd.

Och varför lägger ni fram de här förslagen då?

- Därför att vi vet att det är förslag som det dels finns en parlamentarisk enighet kring, dels för att det underlättar för medierna, svarar Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke aviserar också en ny mediepolitisk utredning, som Kulturnytt tidigare har rapporterat har efterfrågats brett i riksdagen :

- Felet med dagens mediepolitik är att den inte omfamnar alla de utmaningar som medierna faktiskt är i och som vi alla drabbas av, eftersom det är en demokratifråga. Dagens mediepolitik lutar sig mot presstödssystemet som utvecklades på 1970-talet, i en helt annan värld än vad medierna, journalisterna och våra tidningsföretag idag jobbar i så vi behöver ha en mediepolitik som är uppdaterad och faktiskt river de hinder som finns här och nu men som vi också kan se finns om tio och om 20 år, säger Alice Bah Kuhnke.

Men hinner en sådan mediepolitisk utredning förändra någonting - det är ju faktiskt kris nu?

- Det är kris nu. Därför får den här utredningen inte dra ut på tiden innan resultatet kommer. Det är också därför vi gör den här presstödspropositionen för att hjälpa litet redan nu snart.

När tillsätts den mediepolitiska utredningen?

- Senast första kvartalet nästa år, svarar Bah Kuhnke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".