Jeremy Irons får pris i Marrakech. Foto: Abdeljalil Bounhar/TT
Jeremy Irons får pris i Marrakech. Foto: Abdeljalil Bounhar/TT

Jeremy Irons hedras i Marrakech

Både superskurk och karaktärskådespelare
2:29 min

Den brittiske skådespelaren Jeremy Irons är en av huvudpersonerna på filmfestivalen i Marrakech, Marocko, där han fått ta emot ett hederspris för sin skådespelargärning. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson fick en pratstund med en självkritisk hederspristagare.

Skådespelaren Jeremy Irons berättar vad han tänkte på i lördags, när han fick ta emot ett hederspris här pä filmfestivalen i Marrakech. Arrangörerna hade klippt ihop en skrytfilm med scener från till exempel Den franske löjtnantens kvinna, The Mission och Andarnas hus. Men när karriären passerade revy framför honom, tänkte Irons själv på vad han skulle ha gjort annorlunda, och om han upprepar sig för mycket som skådespelare.

Jeremy Irons var faktiskt på den allra första filmfestivalen i Marrakech, 2001, då han satt kortfilmsjuryn. Sedan dess har festivalen, som har starka band till kungafamiljen i Marocko, satsat stora pengar för att locka till sig internationella gäster och etablera sig i filmvärlden.

Årets juryordförande är till exempel den franska skådespelerskan Isabelle Huppert. Och även Viggo Mortenson har varit i stan i helgen för att ta emot ett skådespelarpris. Och årets huvudtema är Japansk film, med en stor delegation på besök.

Och förutom galavisningar med en obligatorisk röd matta, så arrangerar man också gratisfilm varje kväll på torget i stadens gamla stadskärna. Och när man skulle plocka en film ur Jeremy Irons produktion för en visning där, så valde man, kanske lite oväntat, Die Hard 3 - där Irons spelar tysk superskurk.

Men att blanda breda och smala filmer är något Jeremy Irons inte har några problem med.

Bland de filmer han spelat in nyligen finns både den brittiska independentfilmen High Rise, och superhjälterullen Batman vs Superman.

– Om jag ska kunna vara ett namn som lockar folk att satsa pengar i smala filmer, så måste publiken känna till mig, konstaterar Jeremy Irons. Så en superhjältefilm gör det lättare att få göra smala filmer senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".