Krucifixet från Forsby. Foto: Katarina Nimmervoll/Statens historiska museum
Foto: Katarina Nimmervoll/Statens historiska museum

10 december: Jesus från Forsby

Kulturnytts julkalender 2014: 10 december
1:20 min

Måns Hirschfeldt går händelserna i förväg men hamnar ändå i medeltiden. Och på Historiska Museet.

Nu är det ju inte förrän i den 24:e luckan som Jesus brukar dyka upp - om ens då nuförtiden - men jag skulle vilja plocka fram honom i förväg. För plockat fram har man också gjort på Historiska Museet i Stockholm där man nu gjort den fasta samlingen med Medeltida konst.

Ja, mest har man ju plockat bort - det är luftigare och ljusare mellan madonnorna - men man har också hängt upp ett krucifix i lindträ, från Forsby i Västergötland som inte visats förut. Det är förstås urgammalt - tidigt 1100-tal - och synnerligen unikt för det föreställer Kristus som överstepräst. I tunika med vida ärmar som breder ut sig som änglavingar, och med stola om halsen.

Det är alltså varken de romanska krucifixens himlakung eller den gotiskt uppspikade smärtomannen. Historiska museet presenterar Forsbyjesus som bysantinskt inspirerad. Det låter väl spännande?

Jag har iallafall inte sett så mycket liknande och det är vackert på det där historiskt svindlande viset. Bara de där träpluggarna i ögonhålorna, där det kanske suttit bergkristall, räcker för göra mig lite julrörd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".