Tidningsutgivarna positiva till förslaget

Ska underlätta för andratidningarna
0:45 min

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke sade igår kväll på publicistklubbens debatt att man redan före nyvalet kommer att lägga fram ett förslag som ska hjälpa den krisande dagspressen. Bland annat med hjälp av ändringar kring presstödsreglerna. Det ska till exempel krävas färre prenumeranter för att få stöd. 51 procent av totalupplagan istället för dagens 70.

Per Hultengård, VD på branschorganisationen tidningsutgivarna, är positiv till förslaget som bland annat kommer gynna andratidningarna, alltså den näst största tidningen på en ort.

– Det här underlättar naturligtvis att man underlättar för dagstidningar att till exempel kunna erbjuda rabatterade abonnemang och driva kampanjer, vilket i dag kan vara svårt i vissa fall genom kravet på 70 procents abonnerad upplaga.

Vilka tidningar tror du det här kommer att gynna?

– Det här är ju riktat mot andratidningarna, som förvisso håller sig över den här 70 procents-gränsen, men där många vittnar om att det begränsar möjligheterna att driva kampanjer och erbjuda rabatterade exemplar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".