Ur filmen Hobbit: Femhäraslaget. Foto:  Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.
Ur filmen Hobbit: Femhäraslaget. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

"The Hobbit - Femhäraslaget" av Peter Jackson

Gunnar Bolin har sett The Hobbit - Femhäraslaget
2:23 min

I veckan är det premiär för sista delen i Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens böcker om kampen mellan gott och ont i Midgård. Gunnar Bolin har sett "The Hobbit - Femhäraslaget".

Det är så fiffigt så att lille Bilbo har en ring som han kan sätta på fingret och då blir han osynlig! Och på så sätt kan han ta sig fram och varna sina vänner dvärgarna att de elaka orcherna kommer att anfalla även från norr.

Det är inte mycket som överraskar i Femhäraslaget, det är som att se ett gammalt rockband på sin sista turné där vi kan jubla åt alla välkända riff och gunga med i trygga boogiesvänget när hitlåtarna avlöser varandra.

Med den skillnaden är att här gör man vad man kan för att introducera några små gästartister så att vi inte ska ruska på oss och fundera: men vänta är jag på förra sommarens turné? Har jag inte sett det här en gång förut?

Även om "The Hobbit - Femhäraslaget" är soppa kokad på den minsta lilla nubb så smakar den lite av soppa. Jackson är tillräckligt skicklig i sin detaljrikedom och sitt berättande så att det svischar i magen en eller par gånger när draken Smaug sveper fram och sprider eld och död.

Men det håller i max en timme, det stora problemet är att filmen är helt utbytbar med faktiskt vilken som helst av de fem andra. Ont mot gott, makt korrumperar, den lille killen kan var den största hjälten och så rejält med bombastisk homoerotisk våldsförhärligande manlighetsumgänge på det.

Det blir inte ens spännande. Det här är ju slutet och vi vet att Bilbo ska hem, så att Sagan om ringen kan börja. Så när draken är dödad och det återstår två timmar film då vet jag ju att Gandalf kommer att trycka trollkarlshatten djupare ned i pannan och säga: "Det finns mer ondska bortom bergen". Och så blir det orchslakt i 45 minuter.

Men nu måste det vara slut.

Peter Jackson har skrivit in sig i filmhistorien; de första tre filmerna är enastående äventyr, men 16 timmar och 39 minuter räcker mer än väl. Och lite synd att det skulle sluta med en girighet från filmbolagen som skulle gjort Gollum stolt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".