Polisrazzia mot The Pirate Bay

Polisen slog till mot en serverhall i Stockholm på tisdagen efter misstankar om upphovsrättsbrott. Insatsen riktades mot fildelningssajten The Pirate Bay. Tillslaget upprör inte Peter Sunde, en av grundarna.

Insatsen skedde på initiativ av Fredrik Ingblad, en av Sveriges särskilda fildelningsåklagare. Han bekräftar att tillslaget ägde rum i Stockholmsområdet, på tisdagsmorgonen, utan att specificera platsen ytterligare.

– Det var ett antal poliser och IT-forensiker där. Det skedde under förmiddagen och fram till eftermiddagen. Och det togs flera servrar och datorer i beslag, men jag vill inte säga exakt hur många, säger Fredrik Ingblad.

Ingblad vill inte heller säga om någon frihetsberövats, eller exakt vad misstankarna rör. Men till Kulturnytt säger han att det i dagsläget finns en eller flera misstänkta personer.

Sajten har legat nere sedan tisdagen och Fredrik Ingblad sätter det i samband med tillslaget.

- Det går inte att nå hemsidan så sannolikt kom vi rätt. Polisen gjorde ett skickligt jobb med att begränsa sig så att inte andra bolag drabbades, säger Fredrik Ingblad till Kulturnytt.

Enligt Fredrik Ingblad finns det inget samband mellan tillslaget under tisdagen och att flera film- och musikbolag har stämt Bredbandsbolaget för att ha tillgängliggjort The Pirate bay och streamingsajten Swefilmer. Istället är tillslaget ett led i en förundersökning mot The Pirate bay som har pågått sedan 2011.

Tillslaget upprör inte Peter Sunde, en av grundarna av The Pirate bay. Under rubriken "Pirate bay ligge nere, för alltid?" skriver han på sin blogg att han inte gillar det sajten har blivit.

"Den var ful, full av buggar gammal kod och gammal design", skriver Sunde, som också tycker att den har blivit full av porr- och viagraannonser.

Han skriver vidare att ursprungstanken var att lägga ner sajten efter tio år. Nu hoppas han att den är nedsläckt för gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".