Guggenheimmusset i Bilbao
Guggenheimmusset i Bilbao, ett projekt som en del spanska städer vill härma. Bild: Wikimedia Commons.

Museibubbla i Spanien

"De här museerna är underfinansierade"
2:37 min

De nya kulturhusen, som Väven i Umeå, har väckt en del kritik kring kostnaderna och någon liknande har också hänt i Spanien. Innan krisen bröt ut planerade många städer påkostade kulturella byggprojekt, bland annat museum för nutida konst.

I början av 80-talet hade Spanien nästan inga museum för nutida konst. Nu är den här siffran uppe i mer än fyrtio enligt José Manuel Costa, kurator och konstrecensent. Han anser att man verkligen kan ifrågasätta om det är motiverat att ha så många.

– Det är svårt att veta om alla de här museerna kan locka tillräckligt många besökare, väcka intresse och driva olika aktiviteter.  

Costa berättar att Guggenheimmuseet i Bilbao har blivit en förebild för en del spanska kommuner och provinser som vill bli den nästa nya turistmagneten. Han pekar dock på att de saknade liknande förutsättningar såsom en ikonisk byggnad, en tät befolkning, och en ekonomisk plan.

Men det finns andra perspektiv som inte ser situationen som en museibubbla. Juan Antonio Álvarez, chef för nutida konstmuseet i Sevilla, instämmer i att politikerna oftast har lagt för mycket fokus på utsidan och för litet på innehållet.

Men till skillnad mot Costa anser han inte att det finns för många museer och ser dem som en nödvändig decentralisering av kulturpolitiken i Spanien.

– Jag tycker inte att antalet museer är för högt. Men som följd till krisen är det svårt att driva dem därför att det inte finns pengar. 

Som andra museiansvariga i Spanien, har Álvarez sett hur budgeten har minskat till hälften de senaste fem åren.

Trots det här krisande läget öppnar den franska Centre Pompidou en filial i Málaga i år. Inte långt ifrån detta, ska det också öppna ett centrum för nutida konst i Córdoba, i en byggnad som redan har stått färdig i ett år.

Med vissa undantag förutser José Manuel Costa att de nya museerna och kulturhusen med all sannolikhet kommer att vara underfinansierade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".