Johan Ulveson som Orgon i Molières Tartuffe Foto Ola Kjelbye
Johan Ulveson som Orgon i Molières Tartuffe Foto Ola Kjelbye

Tartuffe firar 350-årsdagen i Göteborg

Tartuffe firar sin 350-årsdag i Göteborg
3:05 min

I år fyller den 350 år, pjäsen Tartuffe skriven av Molière i Frankrike 1664. Pjäsen om hycklaren och bedragaren Tartuffe hör till de ständigt spelade, där nya tider gett nya läsningar. Fredag 12 december har den premiär på Göteborgs stadsteater med Eric Ericson som Tartuffe  och Johan Ulveson som Orgon. Mia Gerdin besökte en repetition.

 

Tartuffe är en slipad bedragare som nästlar sig in i en rik familj genom att charma fadern, Orgon, och i originalpjäsen lurar han  till sig både hus och dotter. I Tobias Theorells uppsättning som är förlagd till modern tid vill han även åt Orgons nya unga fru. Vad har pjäsen att säga oss idag?

Eric Ericson: -Det handlar om en person som utger sig för att vara en person han inte är. I det här fallet sägs det att han är from och en varm kristen som uppoffrar sig. Men det man kan lära sig är väl att man ska lyssna på och ta reda på vad det är folk säger, vara lite vaksam, inte bara svälja allting som sägs till oss.

Johan Ulveson: -Man kan också säga att Tartuffe finns inom var och en av oss och det handlar bara om vilken situation man hamnar i. Och viljan att förföra och bli förförd är också ett tema.

Eric: -Jag såg en dokumentär, The Imposter som sändes på SVT, och där är ett hemlöst gatubarn som utger sig för att vara ett hittebarn i Amerika, och det startade så många tankar hos mig: Tartuffe är en överlevare och då kan han inte vara slem. Det faktum att han kommer in i det här medelklass- och överklasshemmet och förstör för dem, det gör att publiken uppfattar honom som slem. Och att han faktiskt ljuger!

Johan:  -Jag tycker vår läsning är sådan att det finns en vanlighet och vardaglighet över honom som gör honom mycket farligare än att han är demonisk. För det är ju väldigt lätt att demonisera allt som skrämmer oss, det är också ett sätt att påstå att vi aldrig skulle göra på det sättet.  Men det skulle vi. Vem skulle inte göra så där, om du inte har något val och du får en chans att ta dig upp? Han svälter, han har inget att äta, det kommer en person till honom och erbjuder allt han har, för den personen har ett behov av att göra gott.

– Jag måste säga hade en ytlig syn på Molière innan, har aldrig jobbat med Molière, tyckte han var  lite lustig men inte särskilt rolig längre, men Tartuffe är en otroligt stark pjäs som bara har vuxit hela tiden som vi jobbat med den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".