Videoinstallationen ”Sweet smile, dead trees, your desire” av Naoki Fuku
1 av 3
Videoinstallationen ”Sweet smile, dead trees, your desire” av Naoki Fuku. Foto: Fredrik Wadström/SR
Installationen ”Geopolitik” av Aleksander Ponomaryov och Aleksej Kozyr. Foto: Fredrik Wadström/SR
2 av 3
Installationen ”Geopolitik” av Aleksander Ponomaryov och Aleksej Kozyr. Foto: Fredrik Wadström/SR
“Lunchen” av Olga Karyakina. Foto: Fredrik Wadström/SR
3 av 3
“Lunchen” av Olga Karyakina. Foto: Fredrik Wadström/SR

Bortglömt krig i konstutställning i Moskva

2:21 min

Under året som gått har hundraårsminnet av första världskrigets utbrott uppmärksammats i böcker, artiklar och olika evenemang. Så här i slutet av 2014 har en konsthall i Moskva fångat upp temat med utställningen "Det glömda kriget". Över 20 konstnärer från Ryssland och en rad andra länder ställer ut verk skapade särskilt för utställningen.

I ett av källarvalven på Winzavod i Moskva visar den japanske konstnären Naoki Fuku ett videoverk med en frusen bild av en ung kvinna som blundar och ler. Bakgrunden växlar mellan olika foton från första världskriget. Från rummets tak hänger små upp-och-nedvända trädbuskar som kantar väggarna. Konstcentret Winzavod håller till i en gammal vinfabrik och förutom centrets egna större utställningar finns också en rad oberoende samtidskonstgallerier och andra kulturprojekt inhysta i det forna fabriksområdet.

"Det glömda kriget" är årets sista större utställning på Winzavod och det känns som om många av de medverkande konstnärerna har fått på sig en tvångströja när de försökt anpassa sina verk till första världskrigs-temat. Den ryska konstnären Olga Karyakinas installation "Lunchen" får mig i alla fall stanna till vid bordet med vit duk och ovanpå röda mindre dukar i formen av ett kors. På bordet står tolv tallrikarna, av vilka tio är halva och där någon svart sörja har runnit ut. Karyakina förmedlar en obestämd känsla av smärta och saknad till skillnad från den distanserade lekfullheten i det mesta övriga i den gamla vinkällaren.

Men det största problemet med hela utställningen är stumheten inför allt det som händer just nu. Att i Moskva under senare delen av 2014 tala om ett glömt krig och då anspela på det som hände för hundra år sedan blir ju bara underligt när ryska soldater under året återvänt hem i kistor från östra Ukraina och myndigheterna låtsas som ingenting. Det görs inte ens några försök att koppla dåtid till nutid. Det är tidstypiska vapen och uniformer från första världskriget för hela slanten.

Jag förstår att utställningen förmodligen planerats sedan länge, säkert innan något ens hade hänt i Ukraina. Men de ansvariga bakom "Det glömda kriget" borde nog ha funderat på hur besökarna påverkats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Frågan är om det inte hade varit bättre om utställningen aldrig blivit av.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista