Scen ur filmen "Turist". Foto: Fredrik Wenzel
1 av 2
Scen ur filmen "Turist". Foto: Fredrik Wenzel
Ruben Östlund under inspelningen av "Turist" i franska alperna. Foto: Staffan Löwstedt/TT
2 av 2
Ruben Östlund under inspelningen av "Turist" i franska alperna. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Ruben Östlunds "Turist" kan vinna Golden Globe

Ruben Östlund om Golden Globe-nomineringen
1:15 min

Ruben Östlunds alp- och familjedrama "Turist" fortsätter skörda internationell framgång.

Ruben Östlund hade följt spekulationerna inför nomineringarna som offentligjordes idag, och var inte helt överraskad över beskedet.

- Det är klart att det är jättejätteroligt, men samtidigt bara wosh, yes, det fungerade.

Turist är nominerad i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film och tävlar mot bland annat den polska filmen Ida när priserna delas ut i januari.

Golden Globe är den näst största galan för biofilm i USA, efter Oscarsgalan.

Ruben Östlund och det övriga teamet bakom filmen hade framförallt siktat in sig på filmfestivalen i Cannes. Men kanske är det inte så konstigt att filmens tema om sprickorna i fasaden hos den framgångsrika familjefadern fungerar också i USA, säger Ruben Östlund.

- Delvis tror jag det handlar om att innehållet i filmen är ganska universellt, de där förväntningarna som finns på könen, och mannen som ska stå upp för sin familj men plötsligt inte gör det. Det kan man nästan relatera till överallt i världen. Men i USA är kärnfamiljslivstilen ännu starkare. Familjen är ju helig på ett annat sätt. Det spelar säkert roll när de tittar på innehållet i filmen.

15 svenska filmer har blivit Golden Globe-nominerade genom tiderna. Nio har vunnit – senast "Mitt liv som hund" av Lasse Hallström, från 1987.

Turist fick världspremiär på Cannes filmfestival i maj i år. Där belönades den med juryns pris "Un certain regard". Sedan dess har relationsdramat sålts till ett 40-tal länder och rönt stora framgångar på olika filmfestivaler.

"Turist" är redan nominerad för European Film Award och utsedd till Sveriges Oscarsbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".