Dina och Dorinda i "Det blåser på månen" av Per Åhlinl. Foto: PennFilm Studio
1 av 2
Dina och Dorinda i "Det blåser på månen" av Per Åhlin. Foto: PennFilm Studio
Dina och Dorinda i "Det blåser på månen" av Per Åhlin. Foto: PennFilm Studio
2 av 2
Dina och Dorinda i "Det blåser på månen" av Per Åhlin. Foto: PennFilm Studio

15 december: Per Åhlins ogjorda film

15 december: Nina Asarnoj om en Per Åhlin-film som aldrig blev
1:35 min

Nina Asarnoj har gömt en film som aldrig blev av bakom dagens lucka i Kulturnytts julkalender.

Tänk om ens favoritfilm är en film som aldrig blev gjord. Förra året kom en fantastisk bok om bildmakaren Per Åhlin ut – ni vet han med Karl-Bertil Jonssons julafton – skriven av Elisabeth Lysander.

I boken finns ett helt kapitel om den animerade långfilmen "Det blåser på månen", efter Eric Linklaters bok. På en bild tittar Dina och Dorinda ut genom sitt flickrumsfönster där äppelträdets knotiga grenar skuggar husväggen.

Men filmen finns inte. Trots storyboard och manus av Ulf Stark fick projektet aldrig produktionsstöd och lades ner. Jag bläddrar fram och tillbaka i boken. På en bild är flickorna som två uppblåsta ballonger, en vinröd och en grön. Och huset där de bor, en anglofil dröm med spröjsade fönster och muromgärdad trädgård ...

Men flickorna är stilla och löven orörliga, för de fick aldrig liv.

Boken ifråga heter "Per Åhlin – bildmakare & animatör" och är skriven av Elisabeth Lysander. ”Det blåser på månen” spelas just nu på Helsingborgs Stadsteater, i regi av Sara Cronberg och dramatiserad av Sofia Fredén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".