Hinduiska gudar i våldtäktskamp

1:40 min

En serietidning och hinduismens gudar ska förändra synen på sexuellt våld i Indien.

Ämnet våld mot kvinnor och våldtäkter har varit dagliga nyheter i Indien allt sedan den där höstdagen för två år sedan då den 23-åriga kvinnan utsattes för en dödliga våldtäkt på en buss i New Delhi.

En händelse som väckte vrede världen över och som ledde till ändrade lagar och snabbdomstolar för sexuella övergrepp på kvinnor. Men i botten behövs en förändring av synen på sexuellt våld i Indien – hos både män och kvinnor.

Nu tar man hjälp av de hinduiska gudarna och en serieteckning för att försöka göra det.

Det är den indisk-amerikanske filmskaparen Ram Devi-Nemi som har skapat den nya tecknade serien om Priya Shakti – en helt vanlig indisk flicka med drömmar om att bli lärare, vars liv ser ut att helt krossas när hon blir våldtagen av ett helt gäng män.

Men Priya får hjälp av de som står högst i det indiska samhället – de hinduiska gudarnas kärlekspar nummer ett - gudinnan Parvati och hennes make Shiva. Och för Priya vänds tragedin till en möjlighet att gå vidare i livet.

Historien bygger på verkliga fall, men vävs ihop med framförallt gudinnan Parvati som bestämmer sig hjälpa Priya, när hon ser hur kvinnor på jorden inte bara våldtas utan därefter även anklagas för att själv ha förorsakat det.

Efter bussvåldtäkten 2012 kommenterade en polis det hela med: "Ingen bra kvinna promenerar ensam på natten".

– Det var den kommentaren som fick mig att förstå att sexuella brott var en kulturell företeelse i Indien, säger filmskaparen Ram Devi-Nemi till BBC. Och så bestämde han sig för att försöka göra något för att få till en förändring.

Målet med serien är att nå barn från 10-12-årsåldern för att få dom att börja tänka annorlunda. Boken och de appar som man hoppas ska bidra till en förändrad attityd kommer att gå att ladda ner gratis från och med måndag.