Adi Nes framför ett av sina mest kända fotografier. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.
Adi Nes framför ett av sina mest kända fotografier. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.

Manlig identitet fokus i ny utställning

Återskapar berättelser i bibeln och grekisk mytologi
2:32 min

Den israeliske fotografen Adi Nes bearbetar allt från barndom och homosexualitet till religion och krig i sina bilder. I dag öppnar hans utställning "Narratives" på Fotografiska i Stockholm.

– Jag är som ett ensamt produktionsbolag. Jag är chauffören, ljussättaren, regissören och fotografen. Vanligtvis tar det mig några år att färdigställa en serie på 14 bilder, säger Adi Nes.

Varje bild är noga uttänkt och planerad i förväg, och eftersom Adi Nes inte redigerar bilderna i efterhand måste allting vara perfekt när bilden slutligen tas. Inget förskönas i datorn, han får bara en chans till den bild han vill ta.

Utställningen "Narratives", som går upp på Fotografiska i dag, är en samling av flera serier som Adi Nes fotograferat de senaste tjugo åren. Han berättar att det mesta utgår från honom själv, och hans uppväxt som homosexuell man i Israel.

Samtidigt är Adi Nes influerad av berättelser i bibeln, den grekiska mytologin och scener ur konsthistorien - och i flera fotografier finns tolkningar av bland annat Kain och Abel, Narcissus och Ikaros fall.

Det genomgående temat är manlig identitet, säger han.

– Mina fotografier representerar den jag är. Jag behandlar min egen identitet. Alla lager av min personlighet finns med i mina fotografier.

Den serie som kanske är Adi Nes mest kända är "Soldiers". Den handlar om Adi Nes egna minnen från tiden i den israeliska armén, och om konflikten med Palestina. Det mest centrala fotografiet är ett återskapande av Da Vincis målning "Den Sista Måltiden". Där det istället för lärljungar sitter israeliska soldater och äter lunch. Adi Nes arbetade två år med att färdigställa bilden.

Men alla detaljer och lager av symbolik är viktiga att ha med i fotografierna, säger Adi Nes. 

– Vår värld är full av bilder och det gäller att på något sätt fängsla den som tittar på bilden. Utmaningen är att lyckas fånga betraktarens ögon i mer än en sekund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".