Los Aldeanos på en spelning i Havanna 2010. Foto: TT
Los Aldeanos på en spelning i Havanna 2010. Foto: TT

USA infiltrerade musikscen på Kuba

"Ryckt undan mattan för den opposition som finns"
1:41 min

Den amerikanska biståndsmyndigheten USAID anklagas för att i hemlighet ha finansierat oppositionella musiker på Kuba. Nyheten har väckt ilska bland kubanska kulturarbetare.

Los Aldeanos är Kubas mest kända rappare. Dom har funnits i flera år, och är beryktade för sina regimkritiska texter. Det var något som fångade den amerikanska biståndsmyndigheten USAIDs uppmärksamhet, enligt en undersökning från den amerikanska nyhetsbyrån AP, som kommit över hemliga handlingar där det tydligt framgår att USAID försökt infiltrera Kubas musikscen.

Biståndsorganet, som inte verkar öppet på Kuba, startade en musikagentur genom ett fasadföretag. Därigenom slussades pengar till kubanska kulturfestivaler och musiker.

En av de som tagit emot bidrag är hiphop-gruppen Los Aldeanos, som hävdar att de inte hade någon aning om att pengarna kom från Washington.

- Det är mycket möjligt att Los Aldeanos inte visste, säger musikjournalisten Ariel Montenegro.

Kubanska musiker har sällan pengar att spela in skivor och sprida sin musik, och får de hjälp utifrån så tar de tacksamt emot, säger han.

Avslöjandet om USAIDs hemliga verksamhet har väckt ilska bland kubanska kulturarbetare, som hävdar att amerikanernas infiltration äventyrat deras säkerhet.

- Om Washington ville skapa ökad opposition mot Castro-regimen så har de istället ryckt undan mattan för den opposition som faktiskt finns, säger bloggaren Yasmin Machado.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".