Rapparen Jay-Z vill förändra det amerikanska rättssystemet, för att bekämpa polisvåld. Foto: AP/TT
Rapparen Jay-Z vill förändra det amerikanska rättssystemet, för att bekämpa polisvåld. Foto: AP/TT

Jay-Z höjer rösten mot polisvåld

Jay-Z höjer rösten mot polisvåld
1:30 min

I USA ger sig flera kända hiphopartister in i debatten om polisvåld mot afroamerikaner.

Några av hiphopvärldens mest namnkunniga ikoner, Jay-Z och Russel Simmons, hoppas nu kunna använda sin stjärnstatusen för att få till reformer i New Yorks, och kanske också USA rättsystem.

Efter ett möte med New Yorks guvernör Andrew Cuomo sa Simmons att han "vill få till ett slut på en kultur där polis skyddar polis, och där rättssystemet inte lyckas åtala poliser".

Förhoppningen är enligt Simmons att utredningar där en polis är misstänkt, i framtiden ska ledas av en särskild åklagare, och inte av en åklagare som har kopplingar och starka band till den lokala poliskåren.

I USA har protesterna avlöst varandra de senaste månaderna efter att flera unga afroamerikaner dödats i samband med polisvåld. Tonläget skruvades upp ytterligare efter att en jury i Missouri beslöt att inte väcka åtal mot polisen som sköt Michael Brown i Ferguson.

En vecka senare togs ett likadant beslut av en åtalsjury i New York gällande afroamerikanen Eric Garner, som dog efter att en polis tagit stryptag på honom i samband med ett ingripande.

New Yorks guvernör har sagt att han planerar att göra vissa förändringar i rättsystemet, men huruvida artisternas och demonstranternas krav kommer få gehör är fortfarande oklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".