Mariah Carey har fått en del röstkritik för framförandet av "All I Want is Christmas" vid Rockefeller Center, NY, i år. Foto: AP/TT
Mariah Carey har fått en del röstkritik för framförandet av "All I Want is Christmas" vid Rockefeller Center, NY, i år. Foto: AP/TT

Lista: Julens mest spelade låtar

Jill Johnson och Cookies'N'Beans lyckades pressa sig in på topplistan över de mest spelade jullåtarna i svensk radio förra julen. Abba spelades mer, kanske tack vare ett visst museum ...

Tomten läser listor, nissarna snickrar julklappar och bagerierna svämmar över av saffransbullar och pepparkakor... På upphovsrättsorganisationen Stim är den årliga jultraditionen i stället att räkna vilka jullåtar som spelade mest på svenska radiostationer under december föregående år. 

Nu har siffrorna för julmånaden 2013 kommit – och de är inte särskilt överraskande.

I topp bland de tio mest spelade svenska jullåtarna 2013 hittar vi, precis som året före, både "Tänd ett ljus" (Triad) och "Mer jul" (Adolphson-Falk). De har dock bytt plats.

"Tänd ett ljus" radiospelades mest av alla förra julen, men året dessförinnan landade den på plats tre. Då var istället "Mer jul" årets stora svenska jullåt.

Tre nya tillskott tog sig in på tio-i-topp över svenska jullåtar 2013. Det var Carolas variant av "Nu tändas tusen juleljus", "Christmas with you" framförd av Jill Johnson samt countrytrion Cookies'N'Beans egen jullåt "Christmas in Stockholm" som utmanade klassikerna.

Då lämnade exempelvis Mauro Scoccos "Julkort från New York" (2012) listan.

Värt att notera är att Abbas klassiska nyårslåt "Happy New Year" klättrade från plats tio till en femteplats runt julen 2013. Kanske har det att göra med bandets medieutrymme under fjolåret, då Abba-museet hade slagit upp portarna på Djurgården i Stockholm.

Om du känner att Mariah Careys jullåt "All I Want for Christmas" förföljer dig under december månad, så håller du inte på att bli galen. Det är helt sant. Divans romantiska pophit fick flest radiotimmar av de internationella jullåtarna både 2012 och 2013. Hon följs av Band Aids "Do they know it's Christmas?" och Whams "Last Christmas".

Det återstår att se om årets nya Band Aid 30-låt, som ska hjälpa till att stävja ebola-krisen, spelas tillräckligt mycket i radio för att hamna på Stims topplista 2015 – eller om kritiken mot Bob Geldofs Afrikaskildring kanske tär på låtens popularitet.

Hela listan över radions mest spelade jullåtar finns på Stims webbsajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".