Khadija Ismayilova - reporter för Radio Free Europe/Radio Liberty, i Baku. Foto: AP/TT
Khadija Ismayilova - reporter för Radio Free Europe/Radio Liberty, i Baku. Foto: AP/TT

Kräver svar om Ismayilova

"Vi kommer att se till att vi får igång en dialog"
1:16 min

Grävande journalisten Khadija Ismayilova som var med och avslöjade TeliaSoneraaffärerna i Svt:s Uppdrag Granskning sitter häktad i Azerbadjzan och tidigare i veckan krävde Svt och Sr:s vd:ar i ett brev till azeriska ambassadören att hon skall friges omedlebart. Nu ställer också europeiska radio och tv-unionen EBU krav på Azerbadzjans regering att följa internationella lagar om mänskliga rättigheter.

– Det är naturligtvis något som vi fördömer, precis som människorättsorganisationer och TV-bolag världen över, säger Annika Nyberg Frankenhaeuser.

Gripandet av den azeriska journalisten Khadija Ismayilova har fått flera människorättsorganisationer att reagera. Flera mediebolag har krävt att Ismayilova släpps och nu vidtar även europeiska TV- och radio-unionen, EBU, åtgärder. Annika Nyberg Frankenhaeuser menar att EBU fördömer gripandet, EBU har även vänt sig till det azeriska tv-bolaget Ictimaj för att få en kommentar om rapportering kring Ismayilova som kritiserats för att vara regimvänlig. Ictimaj är det bolag som bland annat sänder Eurovision song contest i Azerbadjzan genom samarbete med EBU men för att samarbeta kräver också EBU att mediebolagen arbetar demokratiskt.

– Vi kommer definitivt att följa upp brevet som vi har skickat och se till att vi får igång en dialog. Vi ska också släppa ett uttalande själva, att vi fördömer gripandet, att hon ska friges samt att det är en respekterad journalist, säger Annika Nyberg Frankenhaeuser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".